Kövesse Facebook oldalunkat!

Az évről évre súlyosbodó globális felmelegedés miatt egyre többen veszik figyelembe autó vásárlásaiknál a környezetvédelmet. Emiatt nem meglepő, hogy a villanyautók nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint valaha. Ám tényleg jobbak lennének, mint a benzines gépjárművek? Ebben a cikkben erre keressük a választ – írta blogbejegyzésében a Pannon-Safe Kft.

1. Mennyire fenntarthatóak pontosan az elektromos autók?

Az elektromos autók működése relatíve zöldnek mondható. Hiszen energiájuk előállításához nincs szükség dízel vagy benzin égetésére – ami az egyik számottevő részét termeli a levegőbe kerülő környezetszennyező gázoknak.

De ez azt jelentené, hogy az elektromos autók használata egyáltalán nem szennyezi a környezetet? Ez sajnos nem teljesen így van, sőt. 

Egyes országokban akár több szén-dioxid termelést is támogathat a villanyautó vezetése. Ugyanis nem minden ország zöld forrásból állítja elő az energiáját.

Ami Magyarországot illeti, kis hazánk is ezen országok közé tartozik. (egyelőre)

 • A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2018-as statisztikái szerint az energiának csupán 12.5%-a származik fenntartható forrásból.
 • A vezető helyen a szénhidrogénekből előállított energia áll, ami a magyar energia 51,4%-át teszi ki.

Ilyen szénhidrogének a kőolaj és a földgáz is, aminek termelése az egyik legjelentősebb okaként róható fel a globális felmelegedésnek. Hiszen a gyártás következményként ózon rétegre káros, üvegház hatású gázok kerülnek a levegőbe (a kőolaj szállító teherhajók baleseteiről nem is beszélve).

Így lehet, hogy az elektromos autók működése fenntarthatóbb, de a felhasznált energia előállítása jelentős károkat okoz az élővilágban.

2. Tényleg csak a gazdagok játékszere lenne az elektromos autó? 

Amikor az ember elektromos autó vásárlásán töri a fejét, akkor általában az első felmerülő aggály az ár szokott lenni, ami valljuk be: érthető. Viszont azt is érdemes megjegyeznünk, hogy a felár sokszor nemcsak az elektromosságot fedi le, hanem egy rakás kényelmi funkciót is, például programozható állófűtést.

Tehát kijelenthetjük, hogy az elektromos autó azt a célcsoportot célozza meg, akinek fontos a kényelem az autójában, és ezért hajlandó többet fizetni.

Viszont azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az állam támogatja az elektromos autók vásárlását. Ha a bruttó vételár nem haladja meg a 11 millió forintot, 50%, de legfeljebb 2,5 millió forint lehet a támogatás, míg 11-15 millióig terjedő bruttó vételár esetén legfeljebb fél millió forint igényelhető.

Így a drága vételárnak akár a fele is visszatérítésre kerülhet.
3. Az áram olcsóbb, mint a benzin

Azt is érdemes megemlíteni, hogy sokszor a fenntartási költségen megtérül az elektromos autók felára: hiszen az áram jóval olcsóbb, mint a benzin. Persze, ez függ az adott típus fogyasztásától is.

Ha az adott modell fel van vértezve fékenergia-visszanyerési technológiával is, akkor ez is könnyíthet a használati költségeinken. Ugyanis ez a megoldás a fékezési energiát kvázi átalakítja olyan energiává, amivel az autó haladni tud az utakon.

Az „üzemanyag” költségén kívül a szerelési költségeken is spórolhatunk, mert a villanyautóban sokkal kevesebb a mozgatható alkatrész. Emiatt nem tudnak olyan alkatrészek elromlani az utóban, mint a benzines járművekben.

Ezzel megspóroljuk a szerelő költségét, ami általában egy nagyobb kiadás a tulajdonosnak. Nem is beszélve arról, hogy manapság sajnos nagyon nehéz megbízható szerelőt találni.

4. Na de mi a helyzet az akkumulátorokkal?

Jogosan merülhetnek fel kérdések az akkumulátorral kapcsolatban. Ugyanis, ha az elektromos autók szerelési költségeiről van szó, ez lehet a legdrágább kiadás – több milliós nagyságrendről beszélünk.

Az akkumulátorok általában 10 évig bírják a strapát, így ez csak akkor lehet probléma, ha tovább tervezed használni az autót.

Továbbá azzal érdemes még számolni a költség kalkulálást illetően, hogy az elektromos autók sokkal többet nyomnak súlyban, mint a benzines autók. Emiatt sűrűbben kell cserélni a kerekeket.

5. Az elektromos kocsik lassabban mennek, de pillantásra gyorsulnak

A legtöbben a gyorsaságot a brummogó motorokkal kötjük össze. De mi a helyzet a kipufogóját feladó elektromos autóval? 

A válasz az, hogy tényleg nem tud olyan gyorsan menni, mint egy benzines autó. Ennek az az oka, hogy a villanyautók limitálják a maximum sebességet annak érdekében, hogy védjék az akkumulátort. Viszont ez azt jelentené, hogy az elektromos autók mindent szempontból lassabbak lennének? Nem egészen.

Motoruk felépítése sokkal egyszerűbb, ami miatt az energia gyorsabban áramlik a motorba. Ez villámgyors gyorsulást eredményez, ergo egy elektromos autónak kevesebb időre van szüksége, hogy nulláról mondjuk hetvenre gyorsuljon.

6. Van elég töltő állomás a magyar utakon? 

Igen is meg nem is. 2020-ban az a tapasztalat, hogy a belvárosban a szükségesnél több állomást sűrítettek össze, míg mondjuk az autópályán nagyon keveset találni.

De nem is olyan biztos, hogy szükségünk van a napközbeni töltésre, mivel otthon is könnyedén feltölthetjük a járművet.

A folyamat egy éjszaka alatt kivitelezhető, vagy kevesebb. Hiszen a legtöbben nem teljesen lemerülve viszik haza az autót.
7. Mi a helyzet az elektromos autók biztosításával?

Ahogy azt feljebb említettük, az állam a kegyei közé fogadta az elektromos autó tulajdonosokat különböző támogatások biztosításával. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy ez a biztosításokra is vonatkozik? Törvényileg nem. 

A biztosítók nincsenek kötelezve, hogy kedvezményt adjanak az elektromos autók biztosítására. Ennek ellenére több társaság is ad engedményeket az villanyautó tulajdonosok számára.

Biztosítást kötne elektromos – vagy benzines – autójára? Vessen egy pillantást kínálatunkra, hiszen… 

 • Kiváló országos lefedettséggel rendelkezünk
 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.
 • Kiterjedt partnerhálózatunk van
 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.
 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk
 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.
 • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk
 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.
 • Vállalatunk magyar tulajdonban van
 • Nem kell dilemmáznia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...