Kövesse Facebook oldalunkat!

A harmadik negyedévben elindult a javulás a tavasszal a koronavírus-járvány miatt mélypontra került lízingpiacon – közölte a Magyar Lízingszövetség hétfőn az MTI-vel.

Az év első kilenc hónapjában a finanszírozott összeg 425 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 550 milliárddal. Bár ez 23 százalékos csökkenés, a második negyedévi 28 százalékos visszaesésnél azonban kedvezőbb, és egyben arra utal, hogy elrugaszkodott a mélypontról a lízingpiac – összegezték.

Az agrárgépeknél és építőgépeknél kedvező a helyzet, a mezőgazdasági gépeknél a kihelyezett összeg ugyanis megközelítette a 71 milliárd forintot, ezzel a tavalyi rekordév közelében teljesített. Az építőgépek finanszírozása is jól alakult, az 50,5 milliárd forintos kihelyezés csupán 14 százalékkal marad el a 2019-es szintén kimagasló szinttől.

Az autópiacot mind nemzetközi szinten, mind Magyarországon „sokkolta” a pandémia, a személyautó- és furgoneladások az első háromnegyedévben több mint 21 százalékkal csökkentek, ez pedig a finanszírozási piacon is nyomot hagyott. A személyautókra és kishaszongépjárművekre kihelyezett összeg 164 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi több mint 198 milliárd forintról. Ezen belül a használt autók finanszírozása megközelítette a tavalyi nagyságrendet. A flottafinanszírozásban kisebb mértékű szűkülés következett be: 55 milliárd forintra csökkentek a kihelyezések az egy évvel korábbi 66 milliárdról.

A többi részpiachoz képest nagyobb esés történt a nagy haszongépjárműveknél, a finanszírozott összeg jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent éves szinten, ami egybevág a nagy haszonjárművek eladásában látott visszaeséssel.
A termelő-berendezések, egyéb gépek finanszírozása szintén a járvány vesztesei közé sorolható, csaknem 40 százalékos volt a hanyatlás – írták.

A Lízingszövetség szerint az egyes részpiacokat tekintve a harmadik negyedévben igazi trendforduló ugyan nem történt, az adatok mégis némi optimizmusra adnak okot. Arra számítanak, hogy a pandémia ellenére a tavalyi 740 milliárd forintos finanszírozott összeg háromnegyedét sikerül elérni az idén.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...