Kövesse Facebook oldalunkat!

Talán meglepően hangzik, de ha túlzásba viszed az antibakteriális tisztítószerek használatát, azzal többet ártasz magadnak és a családodnak, mint használsz. A tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy a túlzott takarítás gátolja az immunrendszer fejlődését, valamint hozzájárulhat az asztma és az allergia kialakulásához is. Nézzük meg, milyen vegyszerek lapulnak a takarítószeres szekrényedben, és miért lehet jobb, ha természetesebb tisztítószerekre cseréled őket! – irta a Generali Előrelátók Blog.

Mi a baj a tisztítószerekkel?

Egyes tudósok szerint a túlzott tisztaság asztma és allergia kialakulásához vezet, valamint akadályozza az erős immunrendszer kialakulását. Kimutatták azt is, hogy az életük első éve során háztartási allergéneknek kitett csecsemők kevésbé voltak fogékonyak az allergiára. Sőt, egy svéd kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek a földre esett cumiját a szülők a saját szájukban tisztították meg, kevésbé voltak hajlamosak az allergiára, az asztmára és az ekcémára, mint azok, akikét megmosták vagy forralással fertőtlenítették. Vagyis úgy tűnik, hogy bár a higiénia valóban nagyon fontos, a kosz és a kórokozók nem minden esetben az ellenségeink.

KORÁBBAN ÍRTUK

Generali előrelátók: Tudd meg, hogyan lehetsz nyugdíjasan is szellemileg a toppon!

Az agy egészségére sajnos sokan nem fordítunk akkora figyelmet, mint a testünk többi részére. Az Alzheimer-kór és a demencia azonban egyre több embert érint – 2050-re várhatóan világszerte 131,5 millió ember szenved majd ilyen betegségektől.

Generali előrelátók: Veszélyek, amik az otthonodra leselkednek

Még a legtisztább otthonokban is vannak olyan helyek, ahol rengeteg piszok és baktérium tud elrejtőzni. Összegyűjtöttük a konyha, a fürdőszoba és a nappali azon pontjait, ahol könnyen meglapulhatnak a bacik. És persze azt is bemutatjuk, hogyan tarthatod őket távol.

De nem csak a túlzott higiénia okozhat kárt – a háztartási tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek komoly egészségügyi panaszokat válthatnak ki. Egy több mint 6000 fő bevonásával készült, 20 éven át tartó tanulmány megállapította, hogy a takarítónők és a tisztítószereket rendszeresen használók tüdőkapacitása a kutatás időtartama során olyan mértékben csökkent, mintha 10-20 éven keresztül napi 20 szál cigarettát szívtak volna el. Ebből is látható, mennyire fontos, hogy tisztában legyél az általad használt termékek összetevőivel.
Mi van a címkére írva? 

Tény, hogy a tisztaság rendkívül fontos az egészség megőrzéséhez, sok takarítószer azonban tele van olyan mérgező anyagokkal, amelyek irritációt, légzési problémákat és egyéb tüneteket okozhatnak. Íme néhány gyakori és potenciálisan ártalmas összetevő, amelyeket érdemes elkerülni:

Triklozán:

A számos antibakteriális szappanban és mosószerben meglapuló szer a kutatások szerint felboríthatja a hormonháztartást, a baktériumokat pedig akár antibiotikum-rezisztenssé is teheti.

Illatanyagok:

Ezek rengeteg tisztítószerben megtalálhatók, és bőrirritációt, tüsszögést, zihálást, fejfájást és könnyezést okozhatnak. Különösen az asztmában szenvedőkre veszélyesek.

Ammónia:

Gyakran előfordul polírozó- és ablaktisztító szerekben, azonban tüdő- és légzési problémákat okozhat. Soha nem szabad klór alapú szerekkel keverni, ekkor ugyanis mérgező gázok szabadulnak fel!

Nátrium-hidroxid:

A nátronlúgnak vagy lúgkőnek is nevezett szer sok sütőtisztítóban és lefolyótisztítóban megtalálható, rendkívül maró hatású, és súlyos sérüléseket okozhat a bőrre vagy a szembe kerülve. Belégzése akár a légutak felmaródásához is vezethet.

Természetes tisztítószerek házilag

Ne aggódj, nem olyan nehéz lecserélni ezeket a szereket, mint hinnéd! Az egyszerű szappanos víz például éppen olyan hatékony tud lenni, mint az antibakteriális szerek. Sőt, akár a saját természetes tisztítószereidet is elkészítheted otthon – így még pénzt is spórolhatsz.

  • A szódabikarbóna és az ecet hatékonyan eltávolítja a zsíros, ragacsos szennyeződéseket,
  • a citromlé csillogóvá varázsolja a szilárd felületeket.
  • Néhány csepp illóolajjal pedig még a kellemes illatról is gondoskodhatsz.

A poharak tisztításához elég, ha összekeversz egy rész ecetet négy rész meleg vízzel. De a tökéletes általános konyhai és fürdőszobai tisztítóhoz sincs másra szükséged, mint két liter vízre, négy evőkanálnyi szódabikarbónára és fél csésze ecetre. Persze a saját szer összeállítása nem mindig megoldható, ezért érdemes átnézni a környezetbarát tisztítószerek választékát is. A biztonság kedvéért azonban ezeknek a termékeknek is nézd meg a címkéjét, nehogy mégis mérgező anyagot tartalmazzanak.

IDŐJÁRÁS

Heti időjárás: Esernyőt fel! Csapadékosan indul a hét

Csapadékosan indul a jövő hét, többfelé kell esőre és néhol erős szélre számítani, de marad az enyhe idő fagymentes éjszakákkal és napközben jellemzően 10 Celsius-fok feletti hőmérsékletekkel.

Hasznos tippek takarításhoz

A természetes tisztítószerek használatán túl más módon is csökkentheted a környezetedbe kerülő káros anyagok mennyiségét. Takaríts gyakran, hogy ne halmozódjon fel a por és a piszok, így kevesebb tisztítószert kell használnod! Rendszeresen nyisd ki az ajtókat és ablakokat, hogy jól átszellőzzön a lakás, takarítás közben pedig mindig viselj gumikesztyűt és védőruhát a bőrirritáció megelőzése érdekében!

Nyitókép: Pixabay.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...