Kövesse Facebook oldalunkat!

A statisztikai adatok ugyanis azt mutatják, hogy az egyre stabilabb anyagi biztonság mellett, egyre többen mernek hosszabb távban gondolkodni és egyre nagyobb összegeket felvenni. Nem csak a lakáshitel, a gépjárműhitel, a diákhitel és az áruhitel számok növekedtek, hanem a szabad felhasználású gyorskölcsönök száma is. Ennek az oka az, hogy a korábbi jelzálog alapú hiteleket felváltották a személyi kölcsönök, amelyek bármilyen célra használhatóak, így akár korábbi tartozások kiváltására is.

 

Noha tény, hogy a hitelfelvételi összegek és a kontraktusok száma is növekszik országos szinten, azonban a régiós és az európai statisztikákat megvizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy a lendületben azért van még hova felzárkóznunk a térség többi szereplőjéhez képest. Az éves jövedelemhez viszonyítva ugyanis a lakosság teljes hitelállományának aránya a legkisebb a régiónkban. Az azonban, hogy a listán mi vagyunk az utolsók, nem jelent feltétlen hátrányt. Hiszen kifejezetten alacsony az eladósodottsági szintünk, míg a szlovákok és a lengyelek a legeladósodottabbak. Ez pedig a magyar lakosság biztonságos, tudatos hitelfelvételi szándékát jelenti.

Milyen egy ideális gyorskölcsön felvevő?

Utána számoltunk, hogy milyen lehetőségeink vannak a szabad felhasználású kölcsönök terén. A hitelmindenkinek.hu gyorskölcsön kalkulátora alapján, 1.000.000 forintot, 36 hónapos futamidő mellett, 150.000 forintos havi nettó fizetés alapján már havi 32.566 forinttól igényelhetünk. A 11,90%-os THM, azonban tovább csökkenthető a futamidő megnövelésével vagy magasabb fizetéssel. Egy új szabályozás értelmében ugyanis, a maximum 5 éves fix törlesztőrészletes hiteleknél, a 400.000 forintos nettó fizetést el nem érő igénylő, csupán a havi bevételének 25%-át terhelheti le. A havi törlesztő maximális mértéke pedig meghatározza a felvehető kölcsön összegét is.

Az ideális ügyfél tehát a bankok szemében jól keres, ám szívesen fogadják az alacsonyabb fizetésű klienseket is, de a magasabb kockázat miatt, nekik magasabb mutatókkal kell számolniuk. A tökéletes ügyfél azonban számlát nyit az adott banknál és a fizetését is ide érkezteti.

Ezzel a bankok – elsősorban nagyobb összeg felvétele esetén – akár ingyenes számlanyitással, kezelési költség eltörléssel vagy kedvezőbb konstrukciókkal is tudják jutalmazni. Ha kölcsönhöz folyamodunk, ügyelnünk kell a kamatperiódusokra, amelyek a felvehető hitelösszeg havi törlesztőjét befolyásolják a fizetésünk függvényében. Viszont nem érdemes a végletekig elmenni még ebben a rendkívül szigorú terhelési limitálásban sem. Ahhoz pedig, hogy mindig időben és pontosan törlesszünk tanácsos akár törlesztési biztosításról is megállapodni a szerződésben.

Mi az a törlesztési biztosítás?

A hitelek biztosítása során a biztosító társaság magára vállalja azoknak a törlesztő részleteknek a fizetését, amelyet az ügyfél nem tud önhibáján kívül eső dolgok miatt fizetni a pénzintézet felé.

Ezek az átvállalások, szerződéstől függően szólhatnak átmeneti időszakra vagy akár a fennálló teljes összeg jelentős részére is. A különböző intézetek különböző konstrukciókat kínálnak, ám az elmondható, hogy a havi törlesztések átvállalása jellemzően 6 hónaptól, maximum 1 éves időszakra vonatkozik.

A biztosító elsősorban akkor fizeti ügyfele hitelét, ha az elveszti a munkáját vagy valamilyen baleset, esetleg tartós betegség miatt tartósan nem tudja azt elvégezni. Akár 20 millió forintos tartozást is átvállal magára és kifizetheti a fennálló teljes összeget, amennyiben az ügyfél balesetben rendkívüli módon megsérül és egészsége 50%-bank károsodik, de akkor is fizet, ha betegség miatt 70%-os leépülés éri vagy visszafordíthatatlanul károsodik. Természetesen biztosítás esetén a bank teljes egészében átvállalja a tatozást, a felvevő elhalálozása esetén is. A társaságok általában különböző csomagokkal várják ügyfeleiket és külön gondoskodnak családokról, alkalmazottakról és nyugdíjasokról is.

Ezeknek a biztosításoknak pedig a havi díja néhány száz forinttól maximum pár ezer forintig terjed, így érdemes megkötni nagyobb hitelek esetén.

Biztosítással még egyszerűbb a gyorskölcsön felvétel

Bár havi rendszeres plusz kiadást jelent ez az apróbb összeg is, összességében a több milliós hiteleknél, gyorskölcsönöknél érdemes élni a lehetőséggel. A gyorskölcsönök felvehető összege ugyanis akár 5-10 millió forint is lehet, amelynek visszafizetése baleset vagy elhalálozás esetén a hozzátartozókat, adóstársakat vagy a kezest sújthatja. Már néhány száz forintért biztosak lehetünk benne, hogy tartozásunkkal sem magunknak, sem másnak nem fogunk egy váratlan esemény bekövetkeztekor gondot okozni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a biztosítások nem csupán a személyi kölcsönökhöz igényelhetőek, hanem jelzálog-hitelhez, hitelkártyához és folyószámla hitelhez is. A csomagok ugyan eltérőek és havi díjuk is különböző, azonban

mindegyik biztosítás segít olyan szorult és váratlan helyzet esetén mint a munkanélküliség, a keresőképtelenség, az egészségkárosodás, a nem rehabilitálható egészségi állapot vagy a haláleset.

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...