Kövesse Facebook oldalunkat!

Erőteljesen nőtt az Erste Csoport működési eredménye és kamatbevétele az első három hónapban, az ügyfélbetétek növekedése meghaladta a hitelállomány bővülését – áll a pénzintézetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az Erste Csoport 1,26 milliárd eurós működési eredményt ért el 2023 első három hónapjában. Ez az éves összevetésben 56,9 százalékos növekedés tükrözi a szilárd, 1,769 milliárd eurós nettó kamatbevételt (27,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest), amelynek hátterében a kedvező kamatváltozások és a hitelállomány növekedése áll.

A nettó kamatbevétel leginkább az Ausztriában, Magyarországon és Romániában végrehajtott kamatemelések és a hitelállomány minden piacon tapasztalt jelentős bővülésének következtében nőtt.

A nettó díj- és jutalékbevétel 4,4 százalékkal 642,7 millió euróra emelkedett.
Szinte minden elsődleges piacon növekedés volt tapasztalható, különösen a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, de a vagyonkezelés területén is. A nettó kereskedési eredmény 116,7 millióra nőtt (mínusz 256,6 millió euróról); a valós értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök vesztesége 239,7 millió euróról 81,4 millió euróra változott. E két tétel alakulása elsősorban átértékelési hatásoknak tulajdonítható.

A működési bevétel 22,7 százalékkal, 2498,7 millió euróra nőtt.
A válságokkal kapcsolatos általános céltartalékok állománya változatlan maradt, mintegy 900 millió eurót tett ki március végén.

A közlemény szerint az egyéb működési eredmény mínusz 274,3 millió eurót tett ki (az előző évi mínusz 132,7 millió euró után). Az ebben a sorban szereplő szanálási alapokba fizetendő hozzájárulás tovább növekedett, és – leginkább Ausztriában – 138,1 millió eurót tett ki (123,1 millió euróról), és már a teljes 2023. évi összeget tartalmazza.

A jelenleg két elsődleges piacon fizetendő bankadó összege 99,1 millió euróra nőtt (40,2 millió euróról). Ebből Magyarországon 89,5 millió eurót kellett befizetni, amiből a rendszeres bankadó 18,8 millió eurót (előző évben 18,0 millió euró), az előző év nettó bevétele alapján számított „extraprofitadó” 53,4 millió eurót tett ki (mindkettő a teljes 2023. év egészére vetítve előre). Az előző évi „extraporfit adót” (49,9 millió euró) 2022-ben csak a második negyedévben kellett elszámolni. A magyar tranzakciós illeték az első negyedévben 17,4 millió euró volt (az előző évi 14,1 millió euró után). Ausztriában a bankadó 9,6 millió eurót tett ki (az előző évben 8,1 millió euró).

A mérlegfőösszeg 342,9 milliárd euróra nőtt (+5,9 százalék). Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök 43,3 milliárd euróra nőttek (35,7 milliárd euróról), a hitelintézeteknek nyújtott hitelek és előlegek állománya 27,3 milliárd euróra emelkedett (18,4 milliárd euróról), leginkább Ausztriában és Csehországban. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya csak mérsékelten nőtt a múlt év vége óta, 202,7 milliárd euróra (+0,3 százalék), mivel a vállalati hitelek iránti kereslet – amely az előző év hosszú időszakában a növekedés egyik fő motorja volt – visszafogott maradt.

Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek állománya 29,9 milliárd euróra nőtt (28,8 milliárd euróról). Az ügyfélbetétek állománya majdnem minden elsődleges piacon bővült – a legnagyobb mértékben Ausztriában és Csehországban – 238,1 milliárd euróra (+6,3 százalék).

A közleményben ismertetik: az elemzői várakozások szerint az Erste Csoport elsődleges piacai elkerülik a recessziót 2023-ban, és valójában reál-GDP növekedést érnek el. Az inflációs nyomás 2023-ban várhatóan mérséklődik, miután 2022-ben kétszámjegyű szintet ért el a rendkívül magas energiaárak következtében. A továbbra is erős munkaerőpiac támogatja a gazdasági teljesítmény növekedését az Erste Csoport összes piacán. A folyó fizetési mérleg egyenlegek, amelyek 2022-ben jelentősen megszenvedték a rendkívül magas energiaárakat, 2023-ban várhatóan ismét javulnak az energiaár-fordulatnak köszönhetően. Az államháztartási egyenlegek hasonló konszolidációja várható a 2022-es jelentős költségvetési hiányokat követően. A GDP-arányos államadósság az Erste Csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, és így lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad.

Nyitókép: Biztosító Magazin.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...