Kövesse Facebook oldalunkat!

A magyar munkavállalók a globális átlagnál nagyobb arányban szoronganak munkahelyük biztonsága miatt, többen hajlandók túlórázni, ugyanakkor pesszimistábban látják nyugdíjba vonulási lehetőségeiket – közölte a Randstad legfrissebb felmérése alapján kedden.

A munkaerőtoborzó cég 34 piacon 35 000 munkavállaló megkérdezésével elkészítette Workmonitor kutatását, amely megállapította: a bizonytalan világgazdasági helyzet új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai területén.

A válaszadók több mint fele – a magyar munkavállalóknak az 58 százaléka – tart attól, hogy a világgazdasági helyzet hatással lesz a munkahelyük biztonságára, 37 százalékuk (a magyarok 34 százaléka) fél attól, hogy elveszíti az állását.

A munkavállalók a bizonytalanság ellenére nem adják fel vágyukat a munka és a magánélet egészséges egyensúlya iránt. Tavalyhoz képest 3 százalékkal nőtt azok száma – Magyarország esetében 59 százalékra -, akik nem fogadnának el olyan állást, amely hátrányosan hatna erre. Ugyanakkor a magyar munkavállalóknak csak a 37 százaléka mondana fel ezért, miközben a globális átlag 48 százalék, még a kelet-európai régió átlaga is 47 százalék.

A rugalmas munkavégzést világszerte egyre több dolgozó részesíti előnyben (83 százalék). A magyar válaszadók 85 százaléka nevezte ezt fontosnak, de csak 34 százalékuk számára kizáró ok, ha ezt nem kapja meg. A felmérésben résztvevő magyarországi válaszadók 44 százalékának munkahelye biztosítja a munkavégzés helyének rugalmasságát, és 38 százalékának a munkaidőét.

Magyarországon a globális átlag felett hajlandóak a munkavállalók másodállást vállalni (34 százalék) vagy túlórázni (30 százalék) annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő megélhetési költségekkel.

A felmérés szerint a válaszadók 51 százaléka bízik abban, hogy 65 éves kora előtt nyugdíjba mehet, a magyaroknak a 31 százaléka. Jelenlegi helyzetük alapján a magyarok 40 százaléka úgy gondolja, hogy nem fog tudni nyugdíjba menni 65-69 éves kora előtt. A magyar válaszadók 11 százalék mondja azt, hogy a 70-74 éves kor körül tud majd visszavonulni, 15 százalék szerint pedig sosem fog eljönni a nyugdíjas kor – világviszonylatban csupán 5 százalék gondolja így.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...