Kövesse Facebook oldalunkat!

Kevesen tudják, hogy 2012 óta október a kiberbiztonság hónapja Európában. Azzal sem sokan vannak tisztában, hogy napjainkra a kiberfenyegetés a vállalatokat és intézményeket érintő legfőbb kockázat egyikévé vált, amire informatikai és biztosítási védelemmel egyaránt fel kell készülni – hívja fel a figyelmet a Marsh Kockázatkezelési, Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft., a cyber biztosítás szakértője.

Európai Kiberbiztonsági Hónap

Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2012 óta minden év októberében nemzetközi szintű figyelemfelkeltő aktivitásokat szervez a kiberbiztonság témakörében. Az eseménysorozat az Európai Kiberbiztonsági Hónap (European Cyber Security Month – ECSM) nevet viseli, amelyhez 2016-tól kezdődően hazánk is csatlakozott.

Az egy hónapon át tartó nemzetközi figyelemfelhívó kampányok célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése.

A kiberfenyegetés a három csúcskockázat egyike

A kiberfenyegetéseket a vállalatvezetők egységesen napjaink legkiemeltebb kockázatai közé sorolják. Jellemzői, hogy a társaság teljes működésére hatással vannak

– hívja fel a figyelmet Orbán Éva, a Marsh Kft. cyber biztosítási szakértője.

Az informatikai rendszereket számos veszély fenyegeti és sokféle támadásnak vannak kitéve. Bár a kiberfenyegetés a számítógépes rendszeren keresztül jelentkező kockázat, mégsem tiszta IT probléma, hanem a vállalkozást, intézményt fenyegető átfogó gazdasági, gazdálkodási kockázat, komoly pénzügyi következményekkel – teszi hozzá a szakértő.

  • Ha egy üzem termelését irányító rendszert kibertámadás ér, vagy balesetből adódóan sérül meg, maga a termelés is leállhat egy időre.
  • Ugyan a leállás informatikai problémából következik be, de az IT rendszereket érintő hatáson túl sokkal súlyosabb következményekkel járó problémát is okoz az, ha nincs megfelelően kiépített kibervédelem.
  • Ha a gyártósor leáll és így maga az üzem tevékenysége kényszerűen szünetel, az jelentős bevételkiesést, szélsőséges esetben üzlet- vagy ügyfélvesztést eredményez.
  • Jelentős többletköltségek merülnek fel az eset kivizsgálásával, a támadás vagy baleset okozta többletfeladatok és a rendszerek, adatok helyreállításával kapcsolatban.
  • Ráadásul komoly pénzügyi hatásuk lehet kiberincidens kapcsán felmerülő bírságoknak, büntetéseknek is.

Ebből következően a kiberbiztonság nem IT szintű, hanem vállalatvezetői felelősség és hatáskör.

Informatikai és biztosítási védelem

Nem az a kérdés, hogy egy vállalkozást vagy intézményt fenyeget-e kiberkockázat, hanem az, hogy mikor és milyen mértékben következik be

– mondja Németh Csaba a Marsh szakértője.

A kiberfenyegetés nem egy konkrét, hanem azon kockázatok összefoglaló neve, amelyek az információtechnológiai rendszerek hibájából a társaságnál pénzügyi veszteséget okozhatnak, megzavarhatják a működését, vagy veszélyeztetik a jóhírét – tette hozzá a szakértő.

Ma már elkerülhetetlen, hogy a kiberfenyegetésekre egy gazdálkodó szervezet felkészüljön az informatikai védelem mellett megfelelő biztosítási védelemmel. A cyber biztosítás segítséget nyújt az eszközökben keletkezett károk, a bevételkiesés, a felmerülő egyéb költségek és a harmadik félnek okozott károk enyhítésében.

A Marsh Kockázatkezelési, Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft.

Az 1871-ben alakult Marsh a biztosításközvetítés és a kockázatkezelés világelső vállalata. Szakértői a világ több mint 130 országában segítik az ügyfeleket abban, hogy előre lássák, számszerűsítsék és tökéletesen megismerjék várható kockázataikat. A cég világszerte több mint 35 ezer munkavállalóval rendelkezik. Tevékenysége felöleli egyrészt az összes iparágat a KKV-tól a nagyvállalati méretig, másrészt magánszemélyeket, valamint nemzetközi szervezeteket és kormányszerveket egyaránt.

A Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC) kizárólagos tulajdonát képező leányvállalat olyan globális szakmai szolgáltató cég, mely ügyfeleinek tanácsot és megoldásokat kínál a kockázat, a stratégia és az emberek tekintetében.

A cégcsoport világszerte több mint 76 ezer kollégával és megközelítőleg 17 milliárd USD éves bevétellel rendelkezik.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...