Kövesse Facebook oldalunkat!

Új díjbevételi csúcsot ért el a biztosítási szektor a tavalyi évben, 1204 milliárd forinttal. Örvendetes, hogy a szerződésszámok is növekedni tudtak – hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetsége tájékoztatóján.

Nagy meglepetést nem hozott a biztosítási piacon a tavalyi negyedik negyedév, amelynek eredményeit a mai napon tette közzé az MNB:

A díjbevételek nőttek, igaz, szerényebb mértékben, mint a megelőző években.

– mondta Pandurics Anett MABISZ elnök.

A szerződéses állomány is nőtt kis mértékben, ami azt mutatja, hogy mind az ügyfelek, mind a biztosítók megtalálták a megoldást a biztosításkötésekre.

Pandurics Anett | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Életbiztosítások

A lakosság tudatosságát mutatja, hogy kitartottak a folyamatos díjas biztosításaik mellett.

  • Az életbiztosítások is nőni tudtak, s kiegyensúlyozottabbá vált az élet és a nem élet ágazat növekedése.
  • Az életbiztosítási piacon belül a nyugdíjbiztosítások megint húzóágazatnak számítottak a 16,8%-os növekedéssel.
  • A csoportos és hitelfedezeti életbiztosítások szintén nagyot nőttek.
  • A válság ráirányította a figyelmet egy kisebb ágazatra, a pénzügyi veszteségek elleni biztosításokra, melyek szintén jelentős mértékben nőttek.
  • A vegyes életbiztosítások – melyek súlya igen nagy a teljes szektoron belül – ezzel szemben jelentősen csökkentek, amit részben az elhúzódó válság, részben az előző év rekord teljesítménye is magyaráz.

Nem-életbiztosítások

A nem-élet piacon ugyanaz a vegyes kép látszik, mint a harmadik negyedévben:

az utasbiztosítási szektor összeomlott, itt közel 60%-os zuhanás következett be a díjbevételekben éves alapon.

A szerződések száma csak mintegy 17%-kal esett vissza, ami arra utal, hogy utaztak ugyan az ügyfelek, de rövidebb időre és jellemzően belföldre, ahol az átlagdíjak jóval alacsonyabbak.

KGFB

A kgfb-biztosítások esetében a díjbevételek 7,3%-kal nőttek, a szerződések száma 3,8%-kal nőtt. A kárráfordítás csökkent. A kárgyakoriság csak a második negyedében csökkent, a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően, utána azonban gyorsan visszakorrigált. Az átlagkárok viszont feljebb kúsztak, amit a forintárfolyam, a sérelemdíjak radikális emelkedése és a szervízdijak emelkedése is magyaráz.

Mit hoz 2021?

Mint mindenki, a biztosítók is több forgatókönyvvel készülnek az idei évre, minden attól függ, mikor tér vissza az élet a normális mederbe. Átmeneti fizetési nehézségben lévők kaptak haladékot a biztosítóktól, nagy kérdés, hogy a válság elhúzódása mennyire fogja érinteni az idő előtti törléseket, fejtette ki Pandurics Anett.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...