Kövesse Facebook oldalunkat!

Májusban 15,1 százalékos növekedést ért el az építőipar. A két alágazat közül az egyéb építményeknél 23,7, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 8,8 százalékos volt a bővülés.

Újabb élénkülést hozhat az áfahatáridő

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítéseknél újabb élénkülés várható rövid távon. A fejlesztők ugyanis igyekeznek kihasználni a rendelkezésükre álló időt.

A kedvezményes lakásépítési áfa határideje ugyanis a jelenlegi kilátások szerint 2019 végén lejár. A beruházók emiatt még 2020 előtt szeretnék befejezni az építkezéseket, hogy még 5 százalékos áfakulccsal lehessen eladni a lakásokat.

– tette hozzá a szakember.

Felpöröghetnek a már elindult fejlesztések

Az épületépítéseknél, ezen belül a lakásépítéseknél várható növekedésre utal, hogy a májusban az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 33 százalékkal emelkedett. Emellett az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány május végén 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A már elindult fejlesztések felpöröghetnek, valamint újabb társasház-építéseket jöhetnek a piacra. Igaz, az építőipar sújtó kapacitás- és munkaerőhiány akadályozhatja a növekedést.

– fogalmazott az ingatlan.com szakértője.




Komoly eltérések az országon belül

Az első negyedévben tovább fokozódott a lakásépítési kedv, közel 3400 lakás épült az országban, ez 65 százalékos növekedést jelentett éves szinten. A területi különbségek ugyanakkor továbbra is jelentősek. Győr-Moson-Sopronban 15,5 új lakás jutott tízezer lakosra, ami messze meghaladja a 3,5 lakásos országos átlagot. A második Pest megye 8,4, a harmadik pedig Csongrád 4, lakásos mutatóval. Az átlag feletti eredményt ért el még Vas és Somogy megye is.

  • Érdekes, hogy Budapest csak a 3,5 lakásos országos átlagot tudta elérni. Balogh László erről azt mondta, hogy azokban a térségekben erős a lakásépítési kedv, ahol egy vagy több olyan nagyváros van, amelyek gazdaságilag egyre jobb teljesítményt nyújtanak.
  • Somogy megye a balatoni fejlesztések miatt tudott az átlagnál jobb eredményt felmutatni.
  • A budapesti adatokról a szakember azt mondta, hogy a főváros mutatója a magas népesség miatt nem mondható kiugrónak, de még rengeteg fejlesztés van még folyamatban, aminek következtében 10 ezernél is több lakást adhatnak át a következő másfél évben.

Budapesten és Pest megyében épült a lakások majdnem fele

Az ingatlan.com szakértője szerint a területi különbségeket jól szemlélteti az is, hogy 2018. első negyedévében Budapesten és Pest megyében épült a lakások majdnem fele (49,2 százaléka), miközben a fővárosban és Pest megyében lakik az ország népességének alig egyharmada (30,8 százaléka).

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...