Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti bank az ügyfelek védelme érdekében ideiglenesen felfüggesztette a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pozsonyi Novis Pois»ovňa a.s. biztosító befektetési egységekhez kötött életbiztosításainak magyarországi terjesztését – közölte a jegybank a holnapján szerdán.

Egyelőre nem köthetnek új szerződéseket

A tájékoztatás szerint a biztosító a terméktájékoztatási hiányosságok megszüntetéséig, legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig Magyarországon nem köthet új szerződéseket, és erről a vele szerződni kívánó ügyfeleket tájékoztatnia kell. Meglévő szerződéseinél a biztosító maradéktalanul köteles teljesíteni szolgáltatási kötelezettségeit.

Közérthető tájékoztatást vár el a jegybank

Az MNB hivatalból folytat célvizsgálatot a pozsonyi székhelyű biztosítónál. Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a biztosító a szerződéskötés előtti, és a szerződéshez kapcsolódó egyéb tájékoztatása során betartja-e a magyarországi – a közjóra, közérdekre vonatkozó – szabályokat. A felfüggesztés addig marad érvényben, amíg a biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthető tájékoztatást nem ad ezen biztosításokról az ügyfél által befizetett tőke megőrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról.

A unit linked termékeknél a befektetés kockázata az ügyfelet terheli

Kiemelik: a hagyományos megtakarítási életbiztosításoknál a biztosítóé a befektetés kockázata, és a szerződéses feltételekben a tőke megőrzése mellett kamat fizetését vállalja.

A befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosításoknál viszont a befektetési kockázat az ügyfélé, ő dönt arról, milyen kockázatú eszközalapban helyezi el díjait.

Ha a választott eszközalaphoz nem kapcsolódik tőke- (és hozam-) garancia, kedvezőtlen esetben akár a befizetett díjai tőkeösszegét is elveszítheti. Mindezek miatt alapvető fontosságú az életbiztosítási tőke- és hozamkockázatokkal kapcsolatos biztosítói tájékoztatás – írta az MNB.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...