Kövesse Facebook oldalunkat!

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok az április 2-ai Gyermekkönyvek Világnapja alkalmából most összegyűjtötte a tökéletes mese hozzávalóit, hiszen a gyermekkorban meghallgatott meséknek számtalan előnye van. Ezek révén könnyen fejleszthető gyermekeink fantáziája, képesek nevelni őket a helyes viselkedésre, az esti történetek oldják az egész napi feszültséget, és az együtt töltött időn keresztül erősítik a gyermek-szülő kapcsolatot.

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását.

  • Eddig több mint 16 ezerszer olvastak mesét az önkéntesek a kórházakban és közel 700 mese várja a kis betegeket a program mesetárában.
  • A Gyermekkönyvek Világnapja alkalmából a mesedoktorok a tapasztalatok alapján összegyűjtötték azokat a hozzávalókat, amik elengedhetetlenek a tökéletes meséhez.

A szerethető mesehős

A mese főhőse már fél siker egy jó történethez. No de ki is legyen az, akivel izgalmas kalandok történnek? A mesedoktorok egyetértenek abban, hogy olyan figurának kell lennie, akinek a szerepébe a gyermek is szeretné, vagy könnyen bele tudja képzelni magát. Így lehet az a legkisebb fiú, a királykisasszony, egy szuperhős, egy kedvenc állat vagy akár ő maga is.

Mivel a főhős tettein keresztül gyermekünk megtanulhatja a megfelelő viselkedésmintákat, fontos, hogy pozitív jelleme és olyan jellegzetes tulajdonsága legyen, ami miatt érdemes a bőrébe bújni.

Próbatétel, csodás fordulat

Az elsőre megoldhatatlannak tűnő próbatétel elmaradhatatlan eleme a jó meséknek, hiszen ettől lesz izgalmas a kaland. Egy váratlan fordulat – például egy varázseszköz bevetése vagy egy misztikus segítőtárs felbukkanása – mégis teljesíthetővé változtatja a legkilátástalanabb küzdelmet is, és a főhősünk oldalára billenti a mérleg nyelvét. A hőst próbáló feladatot illetően bátran legyünk kreatívak, hiszen a mese végén a pozitív végkifejletből gyermekünk is erőt meríthet a mindennapi élet kihívásaihoz.

„A mesebeli próbatétel különösen fontos akkor, ha kórházban fekvő kis betegeknek mesélünk. Hiszen számukra az új környezet, az idegen vizsgálatok gyakran igazi kis hőst kívánnak. Ha a gyerekek látják, hogy leküzdve az akadályokat, a főhős elnyeri méltó jutalmát, ők is könnyedebben veszik azokat, és mihamarabb visszakerülhetnek családjuk, barátaik körébe, és újra teljes életet élhetnek”

– mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Bűvös számok

A magyar mesékben a hármas, a hetes és a kilences számokkal találkozunk leggyakrabban – nem véletlenül, hiszen minden számnak bűvös jelentése van. A hármas szám a kiegyensúlyozottság jelképe, de utal a múlt-jelen-jövő összefüggéseire is, ezért van az, hogy a mesékben három nap egy esztendő, amíg a főhős elszegődik dolgozni a gazdához, vagy éppen szerencsét próbál. A hetes szám a tökéletesség szimbóluma, a hetedhét határon túl kifejezésben már a mesék kezdetén meg szokott jelenni, de a hétfejű sárkánnyal is sok történetben kell megküzdenie a királyfinak. A kilences szám gyakran a gyógyítás eszközeként szerepel, főleg tárgyakat, helyszíneket jelölve, mint a kilencedik ház az utcában.
Varázslatos szereplők

Csemetéink számára nem elképzelhetetlen akár egy szárnyakat növesztő, parazsat evő paripa sem, használjunk ezért bátran minél több ilyen mesealakot! A varázslatos képességekkel rendelkező szereplők felvonultatása ugyanis remekül inspirálja a képzeletüket, és segít elszakadni a valóság talajáról, hogy aztán az álmok birodalmában folytatódhassanak a csodás kalandok.

Érdemes akár másnap rákérdezni, hogy álmodott-e gyermekünk a meséhez kapcsolódóan valamit, hiszen így az ő fantáziája szüleményét is beépíthetjük a történet folytatásába.

Ellenség és barátok

Az emberi kapcsolatok megjelentetése a mesékben lehetőséget teremt arra is, hogy megtanítsuk nekik, milyen értéket jelent egy igazi barátság vagy a család. Közös szövetségük gyümölcseként sikerül ugyanis legyőzniük az ellenséget, akinek gonosz ármánykodása szintén nélkülözhetetlen eleme az akár több napig vagy hétig is folytatható izgalmas esti mesének.

Különleges helyszínek

Az olyan különleges helyszínek, mint a tibeti látnok titokzatos kamrája vagy az ódon várkastélyok és pincetömlöcök nem csak a képzelet határait lépik át, de segítségünkre lesznek a kicsik érdeklődésének fenntartásában. Ezek a helyszínek inspirálják őket, az sem kizárt, hogy éppen a gyerekek fogják kérni, hogy ezek hatására az ő képzeletük szerint fűzzük tovább a cselekmény szálát.
Varázskütyük

Mi az, ami összeköti James Bond legmenőbb technikai kütyüit a furkósbottal vagy a terülj, terülj asztalkámmal? Persze, hogy a mese! Hiszen az igazán népszerű mesék szereplőinek mindig van egy vagy akár több olyan szupereszközük, amit csak ők tudnak használni, és ami az igazán nehéz helyzetekben segítséget nyújthat.

Igazán különleges történettel tudjuk tehát megajándékozni gyermekünket akkor, ha valami olyan eszközt adunk a kezébe, ami varázserővel bír.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...