Kövesse Facebook oldalunkat!

A román kormány 2024-től növelné az állami nyugdíjalaptól a kötelező magánnyugdíjalapokba folyósítandó hozzájárulás mértékét, így akkortól minden járulékfizető alkalmazott után a bruttó bére 4,75 százalékát utalják át a magánbiztosítóknak – közölte szerdán a román munkaügyi minisztérium.

Erről a bukaresti kormány egy sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, amely később a parlament asztalára kerül. A törvényhozás később elfogadhatja, elutasíthatja vagy módosíthatja a rendeletet. A most elfogadott jogszabály értelmében a magánnyugdíj-alapokba befizetett egyéni hozzájárulás 1 százalékponttal nő 2024. január 1-jétől a jelenlegi 3,75 százalékról.

A román kormány a korornavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást szolgáló helyreállítási alapért cserében reformokat vállalt, és ezek keretében egyebek mellett megígérte, hogy növeli a kötelező magánnyugdíjalapokba a hozzájárulás mértékét, hogy hosszú távon fenntarthatóvá tegye a második nyugdíjpillért.

A bukaresti sajtó emlékeztetett, hogy a kormány 2016 óta először emelte a hozzájárulás mértékét, miután 2017 novemberében 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökkentette.
2007-ben vezették be a magánnyugdíjrendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillére az állami nyugdíj, a második a kötelező magánnyugdíj, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj.

A rendszert eredetileg úgy találták ki, hogy a második pillérnek számító kötelező magánnyugdíjalapoknál a dolgozók hozzájárulását fokozatosan 6 százalékra emelik. A kormányok halogatták az eredeti ütemterv szerinti emelést, hiszen a 6 százalékot már 2016-ban el kellett volna érni, mi több csökkentették is. A hozzájárulást abból a nyugdíjjárulékból utalja át az állam a magánbiztosítóknak, amit az alkalmazottak után a munkáltatók befizetnek az állami társadalombiztosítási költségvetésbe.

A magánnyugdíj-biztosítási alapok aktíváinak értéke idén január végén 89,63 milliárd lej (1 lej 75,21 forint) volt, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...