Kövesse Facebook oldalunkat!

Hiába tartották alacsonyan személyi hitel kamataikat év végén a bankok, a történelmi rekordmélységbe csúszó kamatfelár ellenére sem tolongtak az emberek, hogy személyi kölcsön felvételével könnyítsék meg maguknak a karácsonyi ajándékvásárlást. Az ünnepek ugyanakkor a személyi hitel piacon is elmúltak: a money.hu adatai szerint elindult a kamatemelkedés ennél a terméknél is.

Teljesen hihetetlen folyamatok játszódtak le az elmúlt év végén a személyi hitelek piacán

Miközben a jegybank irányadó kamatszintje az október végi 1,8 százalékról november végére 2,9 százalékra emelkedett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos statisztikái szerint a személyi hitelek átlagkamata októberről novemberre nemhogy emelkedett volna, hanem egy bázisponttal 11,75 százalékról 11,74 százalékra mérséklődött.

Történelmi mélyponton a kamatfelár

Mindez azt jelenti, hogy a pénzintézetek személyi hiteleken elérhető kamatmarzsa újabb történelmi mélypontra csökkent. Azt követően, hogy 2021 októberében a történelemben először a banki kamatfelár egy számjegyűre, 9,95 százalékra csökkent, novemberre további további 111 bázisponttal került mélyebbre. Az átlagkamat és az irányadó kamat közötti kamat különbözet így mindössze 8,84 százalék. Ez a felár az, amely a kihelyezések banki költségén túl a fedezetlen hitelek kamatkockázatát is fedezi.

A felújítási program elvitte a showt

Korábban a money.hu szakértői már jelezték azt, hogy a személyi hitel kihelyezésekben az elmúlt évben jelentékeny lyukat ütött az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitel, hiszen korábban az egyik legkedveltebb hitelcélnak számított a személyi hitelek esetében a felújítás. Ennek köszönhetően a korábbi optimista banki tervek arról, hogy a pandémia első két hullámának a csitulása után a lakáshitel piachoz hasonlóan a személyi kölcsönök piaca is visszatérhet a növekedési fázisba és kihelyezések meghaladhatják a 2019-es szinteket, nem valósulhattak meg.

Nem kellett hitel karácsonyhoz

A hitelfelvételi adatok nem igazolták azokat a várakozásokat sem amelyek úgy vélték, ha a bankok a kamatemelési ciklus elindulása ellenére tartják a személyi kölcsönök kamatait, új lendületet adhat az év végén a személyi kölcsönök piacának. Novemberben mindössze 38,33 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a családok, ami 6 hónapos negatív rekordnak számít – utoljára idén áprilisban folyósítottak a pénzintézetek ennél kevesebb személyi hitelt. Az idén novemberi folyósítás 11,7 százalékkal múlta alul a két évvel ezelőtti kihelyezést. Az év első tizenegy hónapjában folyósított 434,56 milliárd forint ugyan 38 százalékkal több, mint a 2020 hasonló időszakában folyósított összeg, ám 16,9 százalékkal elmarad a 2019-es 523,22 milliárd forinttól.

Elindultak a kamatemelések

Aki év végéig nem élt a példátlan olcsó hitel lehetőségével vannak jóideig valószínűleg már nem lesz rá lehetősége. A money.hu adatai szerint ugyanis szép lassan elindult a kamat emelkedés a személyi hitelek piacán is.

Az Erste Bank már decembertől drágította a fogyasztóbarát személyi hitelek kamatát, s miután a referenciakamatok emelkedtek, a bank januártól tovább szigorított. A reprezentatív példákban bemutatott teljes hiteldíj mutató (THM) a 250.000 forint alatti jövedelemsávban két hónap alatt 14,22 százalékról 15,62 százalékra, 250 ezer forint feletti jövedelemelvárásnál 10,6-ról 11,15 százalékra nőtt.

Az Ersténél december 15-től 0,5 százalékkal drágábban vehetjük fel a Most személyi kölcsönt is. Öröm az ürömben, hogy az adósságrendezési céllal igényelt személyi kölcsön 150 ezer forintos jövedelem igazolása mellett 0,5-1,5 milliós hitelösszeg esetében 0,5 százalékkal, 8 millió felett 20 bázisponttal lett olcsóbb – a többi hitelsávban nem változott a kamat.

Az OTP Bank kondíciós listája szerint december 20-tól több sávban 1 százalékponttal emelkedett az OTP személyi kölcsön, az OTP minősített fogyasztóbarát személyi hitel (mfsz) és az OTP felújítási személyi kölcsön kamata. Ennél magasabb, 2 százalékpont az emelés a 7 millió forint feletti OTP személyi kölcsön igénylések esetében. Ugyanakkor az 1 millió forint alatti, illetve a 4–7 milliós személyi kölcsön, illetve a 6-7 millió forint közötti összegben igényelt mfsz és felújítási személyi kölcsön kamatát nem változtatta meg a bank. Az OTP-hez kapcsolódó hír, hogy január 17-től a korábbi 250 ezer forint helyett már 300 ezer forint jövedelmet kell igazolni az mfsz igénybevételéhez.

A Cofidis megújuló hitel maximális futamideje 81-ről 85 hónapra változott, ám a reprezentatív THM (1,5 milliós hitelnél 57 hónapos futamidő mellett) 20,74 százalékról 23,97 százalékra emelkedett.

 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...