Kövesse Facebook oldalunkat!

Az Erdélystat.ro statisztikai portál hétfőn közölt elemzése szerint Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki.

Így alakulnak a nyugdíjak erdélyben és Románia többi részén

Az elemzés szerint 2020-ban Erdélyben minden negyedik személy (a lakosság 24,8 százaléka) az állami társadalombiztosítási rendszerből fizetett nyugdíjas volt.

  • A nyugdíjasok aránya az erdélyi lakosságon belül kicsivel magasabb, mint az országos arány.
  • Románia egészében a lakosság 24,2 százalékát teszik ki a nyugállományban levők. Az arány az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt: 1992-ben Románia lakosságának 13,7 százaléka, Erdélyének pedig 14,7 százaléka volt nyugdíjas.

Erdélyen belül is érzékelhetők regionális különbségek

Közép-Erdélyben és Partiumban magasabb (24,5, illetve 24,3 százalék), míg Székelyföldön és Bánságban alacsonyabb (23,8, illetve 23,4 százalék) a nyugdíjasok aránya a teljes népességen belül.

Abszolút számokban az erdélyi nyugdíjasok száma meghaladta az 1,645 milliót.

A nyugdíj mértéke

Az állami nyugdíjbiztosító által fizetett havi átlagnyugdíj 2020-ban 1457 lej (104 904 forint) volt Erdélyben, 7 lejjel (500 forinttal) magasabb, mint Romániában. Az átlagosnál Dél-Erdélyben voltak magasabbak a nyugdíjak (1666 lej – 120 ezer forint).

Az egyéb nyugdíjtípusok esetében a havi átlagok jóval alacsonyabbak

A rokkantnyugdíjasoknak például átlagosan havi 715 lejjel (51 480 forint) kellett beérniük, a mezőgazdasági munka utáni átlagnyugdíj pedig 583 lej (41 976 forint) volt Erdélyben 2020-ban.

Átlagnyugdíj vs. átalagkereset

Az Erdélystat elemzői kiszámolták a nyugdíjak átlagos helyettesítési rátájához hasonló mutatót, ami azt mutatja meg, hogy egy adott évben a havi átlagnyugdíj hány százaléka a havi átlagkeresetnek.

2020-ban ez az arány 48,5 százalék volt Erdélyben és 45,1 százalék Romániában.

Az erdélyi megyéket összehasonlítva, a nyugdíjak aránya a keresetekhez képest magasabb volt Hunyad (73,6 százalék), Brassó (55,3 százalék) és Hargita (54,5 százalék) megyékben, míg alacsonyabb volt Kolozs (40,0 százalék), Temes (40,4 százalék) és Szatmár (45,1 százalék) megyékben. A nyugdíjak keresetekhez viszonyított aránya 2012 óta folyamatosan csökkent.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...