Kövesse Facebook oldalunkat!

A CIB Bank határokon átívelő faktoring szolgáltatása, amelyet az anyacég, az Intesa Sanpaolo a leánybankjai együttműködésével vezet be a magyar piacon, csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát, javítja a szállítók cash-flow helyzetét, és erősíti az üzleti bizalmat. Elsőként az Olaszország és Magyarország közötti ügyletekben, majd fokozatosan a többi európai ország esetében is elérhetővé válik az ún. „Confirming” export-import partnerfinanszírozás, amelynek egyértelmű célja, hogy tovább segítse a hazai vállalkozások exportlehetőségeit.

Hirdetés (x)

A faktoring speciális esetben is alkalmazható, határokon átnyúló szolgáltatása, az ún.  „Confirming” export-import partnerfinanszírozás biztonságosabbá teszi a külkereskedelmi ügyleteket mind a szállító, mind a vevő számára. A szolgáltatás keretében kezelhetővé válik a vevői követelések, illetve a szállítói tartozások finanszírozása – méghozzá papírmentes, digitális formában. A fizetési garancia révén a pénzintézet kiiktatja a partner fizetési kockázatát, ezen felül intézi a kifizetést és a számla ellenértékének beszedését, valamint fedezi a késedelmes számlafizetéseket is. Mindez anyagi biztonságot, csökkenő költségeket és javuló bizalmat jelenthet a vállalkozásoknak.

A külkereskedelmi tranzakciók esetében ugyanis mind a vevő, mind a szállító nagyobb kockázattal, illetve magasabb járulékos költséggel kénytelen számolni, mint egy belföldi kontraktus esetén, ami elsősorban a nemzetközi szerződések és az eltérő uniós jogi környezet sajátosságaiból ered. Míg azonban erre a problémára a belföldi piacon – a szállítói követelések finanszírozásával – a faktoring egyre népszerűbb szolgáltatásként már a kkv-szektorban is megoldást kínál, addig a határokon átnyúló tranzakciók esetében ennek biztosítása jóval összetettebb. Ezen kíván segíteni a CIB Bank új szolgáltatása azáltal, hogy a vállalati értékteremtési és beszállítói folyamatnak minden részében aktív üzlettámogató szerepet kíván vállalni:

  • az eladó cég hamarabb jut a pénzéhez
  • a szerződéseket hosszabb fizetési határidővel lehet megkötni, de az eladó számára ez nem jelent hátrányt, hiszen akár azonnal megkaphatja a számlája ellenértékét
  • csökkennek a számlafizetési késedelemmel kapcsolatos költségek mindkét oldalon
  • kizárja a nemfizetés kockázatát, javítva az eladó-vevő közötti bizalmi kapcsolatot
  • teljesen papírmentes, online kapcsolatra épül

A magyar-olasz kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése a CIB Bank számára különleges jelentőséggel bír. Olaszország – a 2019-es külkereskedelmi adatok szerint – exportban hazánk 3. legfontosabb partnere (évi 5,6 milliárd eurós forgalommal), míg importban a 8. legjelentősebb ország (évi 4,5 milliárd euróval).

Járművek, elektronikai és mezőgazdasági eszközök, gyógyszer, valamint élelmiszer – a leggyakoribb termékek, amelyeket magyar vállalatok Olaszországba exportálnak. Havonta 7 500-10 000 tonna tejet és évi 10 000 tonna élő bárányt szállít a magyar agrárium a dél-európai térségbe. A teljes magyar export 51 százalékát olyan áruk teszik ki, amelyet az olasz ipar alapanyagként használ fel, míg a behozott árucikkek 64 százalékát a hazai üzemek termelésében felhasznált alapanyagok jelentik.

A viszonylag rövid időn belül tapasztalt kedvező visszajelzéseknek köszönhetően a CIB Bank faktoring szolgáltatása még idén elérhetővé válik azokban az európai országban, ahol az Intesa Sanpaolo leánybankjai pénzügyi szolgáltatóként megtalálhatók.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...