Kövesse Facebook oldalunkat!

A klímaváltozás hatásai a növények érzékenységét is növelik. Ezzel összefüggésben csak tavaly a Generali közel 1500 mezőgazdasági kárt térített meg: egy Baranya megyei gazdaságnak például közel 100 millió forintot fizetett ki a biztosító a jégeső okozta károk után, de a tavaszi fagy is komoly bajokat okozott, főleg a gyümölcstermesztőknek.

A NASA kutatásai szerint 2016 februárjában a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,35°C-kal magasabb volt az 1951 és 1980 között mért átlagnál. Nem véletlen, hogy a World Economic Forum globális kockázatokat taglaló éves riportja is azt tartja a következő 10 év legnagyobb problémájának, hogy nem leszünk képesek mérsékelni a klímaváltozást, illetve megfelelően alkalmazkodni hozzá. A mezőgazdaság is egyre inkább ki van szolgáltatva a szélsőséges időjárási jelenségeknek.

Tetemes károk a jégesőtől a tűzesetekig

2017-ben a jégeső egy baranyai gazdaságnak 100 millió forintnyi kárt okozott, Borsodban két mezőgazdasági üzem pedig hasonló okokból együtt több mint 120 millió forint kártérítést kapott a Generalitól. Emellett Baranyának, Bács-Kiskunnak és Szolnok megyének is komoly jégkárokkal kellett szembenéznie: ezeken a területeken is igen jelentős, 50 millió forintot meghaladó kifizetések történtek.

A gyümölcstermelőknek sem volt felhőtlen évük tavaly, a tavaszi fagy főleg őket érintette: a hagyományosan almatermesztő Szabolcs-Szatmár-Beregben és Zala megyében több 10-20 millió forintos kárt is térített a biztosító. Ezek mellett milliós károkat okozott a tűz, a vihar és a téli fagy is számtalan termelőnél országszerte. A növényeken túl bebizonyosodott, hogy az állatállományokat, az erdőket és egyéb mezőgazdasági vagyontárgyainkat is fokozottabban kell védenünk. A viharos szél súlyos károkat okozott a mezőgazdasági épületek tetőszerkezeteiben, és jelentősen nőtt a villámcsapások miatti túlfeszültség okozta károk darabszáma és kárértéke is.




Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A biztosításon túl jó praktika lehet, ha már a növényfajta kiválasztásakor a strapabírást tartjuk szem előtt, gibberellin hormonnal permetezünk, illetve ha a metszés módját és időpontját is gondosan választjuk meg.

  • A mostani időjárási körülmények mellett leginkább azoknak a növényeknek az érzékenysége nő, amelyeknek nincs mélynyugalmi állapota, vagy már túlvannak ezen a védekezési rendszerként funkcionáló időszakon.
  • A hideghatásra az áttelelő lágyszárúak megfelelő tavaszi és nyári fejlődéséhez is szükség van.
  • Ha ugyanis nincs igazi tél, az áttelelő kórokozók és kártevők is túl nagy számban vészelik át ezt az időszakot, ami a növényvédelmi költségeket is növeli.

Bár jelenleg még nem kritikus a helyzet, az időjárás könnyen okozhat meglepetéseket a közeljövőben: ideje felkészülni!

A Generali szakértői szerint az egyik első és legfontosabb a saját igényeinkre szabott biztosítás: a Generali mezőgazdasági biztosítása például a növényektől a vagyontárgyakig mindenre kínál opcionális választási lehetőséget.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...