Kövesse Facebook oldalunkat!

A lakossági állampapírvásárlás további ösztönzésére szólítanak fel csütörtökön megjelent legfrissebb elemzésükben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői.

A COVID-19 világjárvány gazdasági hatásainak következtében 2020-ban és 2021-ben várhatóan számottevően emelkedő államadósság biztonságosan finanszírozható lesz, amennyiben a nemzetközi pénzpiacokon fennmarad a pénzbőség – mutatnak rá.

Célszerű azonban felkészülni arra, hogy a világ szinte összes államának nagymértékű eladósodása, és a gazdaság újraindításához szükséges hitelek iránti növekvő kereslet miatt az államadósság finanszírozása megnehezül, a nemzetközi pénzpiacok pedig turbulensebbé és kiszámíthatatlanabbá válnak – figyelmeztetnek az ÁSZ elemzői.

A tapasztalatok szerint a pénzpiaci hullámzásoknak jobban kitettek az úgynevezett feltörekvő piacok, ahová Magyarországot is sorolják, így az ország saját teljesítményétől függetlenül is elszenvedője lenne egy negatív pénzpiaci fordulatnak.

Az ÁSZ elemzői megállapították, hogy 2012 és 2019 között a belföldi és a lakossági állampapír értékesítés növekedésének köszönhetően jelentősen mérséklődött a finanszírozási kockázat.

A jelenlegi helyzetben pedig tere van a lakossági állampapír-befektetés további ösztönzésének.

– tették hozzá.

Az ÁSZ elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a hazai finanszírozás részarányának növelése pozitívan hat az államadósság lejárati szerkezetéből eredő kockázatok mérséklésére, a hosszabb lejáratú, magas kamatozású lakossági forint alapú állampapír állomány növekedése ugyanakkor a kamatkiadások növekedését okozza, viszont itt a devizaadóssággal szemben árfolyamkockázatból adódó többletkiadás nincs.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...