Kövesse Facebook oldalunkat!

A magyar pénzügyi szakemberek vezető szerepre törekszenek a pénzügyi innovációk terén – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.

Konferenciát rendezett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank ötödik alkalommal rendezte meg a magyar fővárosban a Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciát, amelynek keretében a hazai és külföldi gazdasági és pénzügyi vezetők és szakértők a magyar-kínai gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok helyzetét és fejlődési irányait vitatták meg.

A jegybank alelnöke újságíróknak elmondta:

az MNB szempontjából azért fontos ez a kezdeményezés, mert a kínai fizetőeszköz, a renminbi a világméretű devizává válásában, ezen szerepének erősítésében a magyar jegybank is sokféle módon szerepet játszik.

Ennek elemeként van renminbi az MNB devizatartalékában, van kultúrális együttműködés az intézmények között, emellett az MNB tudományosan együttműködik a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a kínai Fudan Egyetemmel – mutatott rá Nagy Márton.

Az MNB erősíti a fintech cégeket

Az MNB alelnöke szerint a mostani fórum lehetőséget termet arra, hogy a befektetői kapcsolatok és a szakmai képzések erősödjenek Magyarország, a kelet-közép-európai régió és Kína között.

Nagy Márton a tanácskozáson arról is szólt, hogy az MNB maga is hozzájárul az új pénzügyi szolgáltatások térnyeréséhez, az új pénzügyi megoldásokat kidolgozó úgynevezett fintech cégek megerősítéséhez. Nagy Márton rámutatott: ez a tanácskozás jól illeszkedik „Az egy út – egy övezet” kezdeményezés céljaihoz is.

Erősek a magyar-kínai kapcsolatok

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: soha nem voltak még ilyen erősek a magyar-kínai kapcsolatok. Jelezte: hónapról-hónapra valamilyen új együttműködési forma bizonyítja ezt, például az is ennek jele, hogy a Kínai Központi Bank nemrég központot nyitott Magyarországon.

Magyar Levente kiemelte:

Gyümölcsöző együttműködést ígér a következő időszak is a két ország pénzügyi financiális együttműködésében.

Növekszik a magyar bankrendszer, bővült a GDP is

A rendezvényen Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke rámutatott: napjainkban a magyar bankrendszer minden tagja növekedni tud, ami egy igen kedvező gazdasági környezetet jelent, tavaly a magyar GDP majdnem 5 százalékkal bővült éves szinten, és a hazai bankrendszer tagjainak döntő többsége nyereségesen tevékenykedett. A magyar bankok kedvező likviditással rendelkeznek, tőkehelyzetük nagyon stabil – fűzte hozzá.

A Renminbi kezdeményezésen felszólaló kínai oktatók hangsúlyozták:

szorosan együttműködnek a Corvinus Egyetemmel, hogy ezen keresztül később a magyar pénzügyi szektorban is több, erősebb kapcsolatot tudjanak kialakítani.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...