Kövesse Facebook oldalunkat!

Ahogy szinte mindent, a magyar autópiacot is sújtja az infláció. Közben a lakáspiachoz hasonlóan az autóknál is látható a vásárlóerő, ezen keresztül a kereslet csökkenése. Ami jó hír viszont, hogy a használt autóknál lassulni látszik a drágulás üteme. Mindenesetre, aki most szeretne hitelből autót vásárolni, csak megfelelő körültekintéssel tegye. Havi szinten akár 10 ezres nagyságrendről vagy még többről van szó. 

Egyelőre még várni kell az inflációs fordulatra. Hiszen januárban a fő inflációs mutató szerint az egy évvel korábbinál 25,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, ez pedig gyorsulást jelent a decemberi 24,5 százalékos adathoz képest. Az árak szinte minden területen emelkednek, így például az autóknál is.

Januárban az új autóknál több mint 24 százalékos volt az éves áremelkedés, a használtaknál pedig 6,8 százalékos drágulásról volt szó.

Az áremelkedés miatt pedig fokozatosan csökkent a kereslet a piacon, ez látható az autók forgalomba helyezési statisztikáit követő Datahouse adataiból is. 

  • Az új autók ára a múlt év során hónapról hónapra emelkedett, emiatt sok vásárló a használtak felé fordult, így utóbbiaknál is nőttek az árak.
  • Az is látható, hogy miközben az új autók ára emelkedőn maradt, havi összevetésben a használtaknál megállt a drágulás. Tavaly novemberben az egy hónappal korábbihoz képest több mint 1 százalékos, decemberben 0,5 százalékos volt az árcsökkenés, januárban pedig stagnálásról szól a statisztika havi alapon.

Mindez arra utal, hogy a használt autóknál tartósnak látszik a folyamat, a vásárlóerő és a kereslet csökkenésére reagáltak az eladók, azaz már nem emelik az árakat, esetleg szinten tartják., Esetenként pedig csökkentésre is hajlandóak lehetnek.

Hasonló folyamat játszódik le a lakáspiacon, ahol a vevők a korábbinál sokkal kedvezőbb alkupozícióba kerültek, azaz lokációtól és lakásmérettől függően jelentősebb diszkontot kaphatnak a vételárból. 

5 millió autóra, mennyibe kerül havonta? 

Az autóvásárlásnál a lízingkonstrukciók jelentik az egyik megoldást, a másik alternatíva lehet a személyi kölcsön, amely szabadon felhasználható, így autót is lehet vásárolni belőle. 

Ha valaki mondjuk 5 millió forintos és 7 éves futamidejű személyi kölcsönből szeretne autót vásárolni, akkor a legkedvezőbb hiteleknél a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint a havi törlesztő alig több mint 92 ezer forint lesz, miközben több bank 100 ezer feletti részlettel kínálja ugyanezt.

A személyi kölcsön mellett akár a szabad felhasználású jelzáloghitel is alternatíva lehet az autóvásárlásra, de ebben az esetben egy ingatlant kell felajánlani a banknak fedezetként. Ezek a jelzáloghitelek olcsóbbak, például a money.hu szabad felhasználású jelzáloghiteleket összehasonlító kalkulátora szerint a fenti paraméterekkel rendelkező legjobb hitelek havi 83-85 ezer forintos törlesztéssel igényelhetőek. 

A money.hu szakértői felhívják a figyelmet arra is, ha a már említett infláció lassulni, csökkenni kezd, akkor az a kamatkörnyezetre is hatással lehet, vagyis csökkenhetnek a kamatok. Mindez azért lényeges, mert aki most magasabb kamattal vesz fel például autóvásárlásra személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt, a későbbiekben hitelkiváltással akár alacsonyabb kamatozású konstrukcióra cserélheti majd a hitelét. Fontos azonban, hogy az esetleges hitelkiváltásról csak a későbbi, aktuális feltételek alapján lehet majd megfontolt döntést hozni, de a lehetőséggel mindenesetre érdemes számolni. 

Nyitókép: Pexels / Unspalsh

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...