Kövesse Facebook oldalunkat!

Mindenki szeretne mielőbb hozzájutni álmai motorkerékpárjához, ám a rendkívül magas árak és a kínálat szűkössége gyakran megnehezíti, hogy azonnal megvalósítsuk az elképzeléseinket. Mit tehetünk hát, hogy a lehető legtöbbet és a legjobbat kapjuk a pénzünkért a motorkerékpár-piacon? Melyik évszakban érdemes motort venni? Olvassa el tippjeinket és trükkjeinket, melyek hasznosak lehetnek, ha fontos Önnek, hogy valóban jó vételt csináljon.

Vásároljon szezonon kívül

Autót bátran használhatunk egész évben anélkül, hogy aggódnunk kellene a változó időjárási viszonyok és az ebből fakadó nehézségek miatt. Ugyanez azonban nem igaz a motorkerékpárokra – télen ugyanis ezek a járművek a világ nagy részén pihennek. A vásárlóknak ezt az időszakot kell kihasználniuk, ugyanis a szezonon kívül meghirdetett motorkerékpárok általában olcsóbbak.

A használtmotor-kínálat többnyire tavasszal a legnagyobb. A motorozási szezon kezdete azonban egyértelműen az árak emelkedésével jár, így azok, akik abban bíznak, hogy pénzt takaríthatnak meg, inkább késő ősszel vagy kora télen böngésszék a választékot.

– mondja. Matas Buzelis, a motorkerékpárok (és egyéb járművek) előtörténetének ellenőrzésével foglalkozó carVertical cég kommunikációs vezetője.

Buzelis kihangsúlyozza, hogy egy használt motorkerékpár átlagára októbertől februárig a legalacsonyabb. A motorkerékpár-árak ezzel szemben március elején elkezdenek emelkedni, és májusra elérik a csúcsot.

 
Fotó: Unsplash.

Új motor helyett vegyen használtat

A motorkerékpár-gyártók az elmúlt néhány évben ugyanazokkal a problémákkal szembesültek, mint a személygépkocsikat előállító vállalatok. Az ellátási láncot érintő nehézségek, valamint az alkatrészhiányok megemelték az árakat és megnövelték a szállítási időt. Van azonban egy másik érv is amellett, hogy miért érdemes használt járművet vásárolni – túl azon, hogy eleve pénzt takaríthatunk meg, elkerülhető a járművek drasztikus értékcsökkenése is.




A járműtörténeti platformon ellenőrzött motorkerékpárok átlagos életkora 10,7 év. Ebből arra is következtethetünk, hogy azok, akik először vásárolnak motort, inkább használt járművet választanak egy vadonatúj helyett.

Egyes tanulmányok szerint a motorkerékpárok értékcsökkenése az utakon megtett első néhány évben következik be. A későbbiekben az amortizáció mértéke fokozatosan csökken. Így ha használt motort vásárol, pár évvel később lényegesen kisebb veszteséggel értékesítheti majd a járművet.

Az új motorok esetében annak is nagyobb a valószínűsége, hogy gyártási vagy tervezési hibák merülnek fel – a régebbi, már használt motoroknál ezek a problémák jellemzően már megoldódtak (de legalábbis ismertek a tulajdonos előtt).

Bár egy használt motorkerékpár vásárlása remek megtakarítási lehetőség, természetesen jelentős kockázattal is jár.

Fotó: Unsplash.

Alkudhat az árból, ha ellenőrizte a jármű sérüléseit és futásteljesítményét

Csakúgy, mint a használt autók esetében, a használt motorkerékpárok piacán is adódnak szép számmal átláthatósági problémák. Az eladók gyakran úgy próbálják maximalizálni a profitjukat, hogy eltitkolják az eladásra kínált járművek rejtett hibáit, sérüléseit, esetleg manipulálják a kilométer-számlálót.

A motorkerékpár-történeti jelentések adatai alapján a platformon ellenőrzött motorkerékpárok 50,38%-ánál derülnek ki balesetre utaló sérülések. A kárrekordot a Yamaha motorkerékpárok tartják, míg a legmagasabb becsült javítási költség, átlagosan 9315 euró, a Triumph motorkerékpárokra jellemző.




Az ellenőrzött motorok 16,7%-a hamisított futásteljesítménnyel van forgalomban. Ha megnézzük a használt motorkerékpár-hirdetéseket az interneten, azt látjuk, hogy a legtöbbjük esetében a futott kilométer 10 000-20 000 között van. A valóságban azonban a járművek által ténylegesen megtett távolság ennek tízszerese is lehet. Jelentős futásteljesítményű motorkerékpárt vezetni viszont kifejezetten veszélyes.

Fotó: Unsplash.

A vásárlóknak egyrészt biztonsági okok miatt kerülniük kell a sérült motorkerékpárokat – egy motor esetében egy egyszerű mechanikai meghibásodás is súlyos sérülést okozhat. Másrészt, ha Ön felhívja az eladó figyelmét azokra a problémákra, melyek a hirdetésből kimaradtak, lehetősége adódik jelentősen alkudni a meghirdetett árból.

Motorkerékpár-vásárláskor nagyon fontos, hogy bizonyítani tudjuk a kilométer-számláló manipulálását vagy a sérülések tényét. Az előzményjelentés beszerzése ehhez kiváló kiindulópont – így hozzájuthatunk a biztosítótársaságok és más források adataihoz, értesülünk a sérülésekről, a kilométeróra adatairól és egyéb hasznos információkról.

– magyarázza Matas Buzelis.

Azt is fontos ellenőrizni, hogy a jármű nem lopott-e. A carVertical adatai szerint Ukrajnában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, illetve Romániában a leggyakoribbak a motorkerékpár lopások.

A kinézett motor történetének feltárásán túl mindenképpen javasolt még vásárlás előtt elvinni a járművet műszaki ellenőrzésre is.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...