Kövesse Facebook oldalunkat!

A BÁV májusi árverésén 14 év után dőlt meg a magyar ékszereladási rekord amikor egy nagyméretű briliánssokkal ékített nyakék, és egy szolitergyűrű egyenként több mint 15 millió forintos vételárat ért el. Ebből az alkalomból állították össze a BÁV szakértői a hazai aukciókon legdrágábban értékesített ékszerek toplistáját, amelyből számos érdekesség derül ki a magyar luxusékszerek piacáról.

Idén áprilistól a BÁV mintegy egymilliárd forintot fektet műtárgyakba

A cég szerint az aukciós ékszerek értékesítésében további jelentős áremelkedés és leütési rekordok várhatóak.

1998-ban fizettek először 1 millió forintnál többet egy ékszerért

A lista egyik érdekessége, hogy az egymillió forint feletti ékszer és óra vételárat először csak 1998-ban sikerült hazai aukción elérni, amikor egy egyenként 1,7 karátos brillekkel ékített fülbevalóért éppen 1,7 millió forintot fizettek. Ugyanebben az évben az órák is átlépték ezt a bűvös határt, ugyanis egy Patek Philippe arany zsebóra 1,15 millió forintért kelt el. Ez a két leütés már sejteti, hogy a rekordereket a befektetési szempontból is igen keresett nagy karátszámú brilles ékszerek és a luxusórák között találjuk.

2002-ben hatalmas feltűnést keltett egy máig egyedülálló, 8,30 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű. A különleges ékszer 3,3 millió forintos kikiáltási árról indult, hogy aztán elérje az akkoriban szenzációsnak számító 6,9 millió forintos eladási árat. Ilyen magas karátszámú brill azóta sem került hazánkban aukcióra az elmúlt 16 évben, ezt követően egy 5 karátos szolitergyűrű volt a legnagyobb karátszámú ékszer. Az ár hiába keltett szenzációt, a nemzetközi piachoz mérve erősen nyomott volt. 

Összehasonlításképpen…

Jennifer Lopez 8,5 karátos, nagyon ritka kék gyémánttal ékített gyűrűjét, amelyet Marc Anthony-tól kapott, 4 millió dollárra (1,12 milliárd forint) becsülték 2004-ben.Partnereink prémium ajánlatai (x)

További rekordok 

  • Két évvel később -2004-ben – egy négy kővel, összesen 8,05 karátnyi briliánsokkal díszített fülbevalóért szintén 6,9 millió forintot fizettek.
  • Ugyanebben az évben egy Cartier melltűvel 14 évig megdönthetetlen rekordot sikerült felállítani: a 142 db, összesen 12,5 karátnyi briliánssal és 67 db, összesen 8 karátnyi zafírral díszített art deco ékszer 11,5 millió forintért kelt el. A kivételes darab a Cartier márkanévnek és a hozzá társuló minőségnek, a drágakövek értékének, valamint stílusának köszönhetően egyedülállónak számított a magyar piacon. ezt az árat sokáig nem sikerült megdönteni
  • A csúcsdöntéssel próbálkozók között volt 2014-ben egy több mint 200 brillel ékített Rolex arany női luxuskaróra, 2015-ben pedig egy férfi IWC Portugieser karóra, mindkettő 9 millió forintért kelt el.
  • Éppen úgy, mint 2015-ben egy 3 karát fölötti brillekkel ékített fülbevaló, illetve egy art deco nyakék 2017-ben, amelyet többek között egy 4,80 karátos brill is díszített. 

Az eddigi rekord 11, 5 millió forint egy ékszerért

A 11,5 milliós rekord végül idén májusban, a BÁV 72. Művészeti aukcióján dőlt meg, ráadásul egymás után kétszer.

  • Először egy fehérarany, csüngő fazonú, 4,24 karátos brillel és egy háromszög formára csiszolt, 0,74 karátos, illetve további 19 kisebb briliánssal ékített nyakék kelt el a 6,5 millió forintos kikiáltási árának két és félszereséért, 16,8 millió forintért.
  • Majd néhány perc múlva egy 4,08 karátos modern csiszolású és további 10 apró briliánssal ékített art deco gyűrű talált gazdára 15,6 millió forintért.


Partnereink prémium ajánlatai (x)

A külföldi aukciókhoz képest még mindig alacsonyak az árak…

Mint látható a listából, magas vételárat elsősorban a nagy karátszámú köveket tartalmazó ékszerek érnek el, míg a sok kisméretű brillel rendelkező darabok jellemzően alacsonyabb áron kelnek el, még akkor is, ha összességében magas karátszámmal rendelkeznek.

Az ékszerbefektetési trendek ismeretében és hazai műtárgypiac utóbbi években tapasztalható fellendülése nyomán tovább emelkedő árakra és jelentős eladási rekordokra számítunk az őszi és téli aukciós szezonban, ami egyben az eljegyzések hagyományos időszaka is. Úgy véljük, hogy az aukcióink sztárjainak számító nagyértékű brillékszerek és luxusórák még mindig kifejezetten alacsony árat érnek el a külföldi példákkal összehasonlítva, ezért jelentős befektetési potenciál rejlik bennük. 

– monda el Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Nem maradt le semmiről, idén még legalább három aukciót rendez a BÁV

A BÁV a következő időszakban több aukción is várja az ékszerek és órák rajongóit, így az október 30-i tematikus Óraaukcióján, a november 13-14-i 73. Művészeti aukcióján, illetve a december 4-5-i 95. Ékszer- és karácsonyi műtárgyaukcióján.

A 15 legdrágábban eladott ékszer listája a www.bav.hu oldalon olvasható.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...