Az MNB – már csak a hírben szereplő összeg nagyságrendje miatt is – nyilvánvalóan alaptalannak, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja az egyik politikai napilapban megjelent, ezermilliárdos pénzmosási ügyletekre, állítólagos hasonló nagyságrendű készpénzfelvételekre célzó írását. A pénzügyi rendszer, az ügyfelek biztonsága nem lehet a közéleti csatározások terepe.

A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fontos eleme a rendszer valamennyi szereplője és az ügyfelek bizalma

A pénzügyi intézmények ma rendkívül szigorú szabályozói keretek között tevékenykedhetnek. A pénzügyi válság éveihez képest az elmúlt időszakban egyebek közt a fogyasztóvédelmet, a befektetők biztonságát, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozását meggátló jogszabályok kapcsán léptek érvénybe jelentős szigorítások az Európai Unióban és itthon is.

Minden olyan kísérlet, amely a teljes magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat próbálja – esetlegesen politikai érdekekből – alaptalanul kétségbe vonni, alkalmas lehet a pénzügyi rendszer hitelességének, stabilitásának csorbítására. Közéleti meggyőződésétől függetlenül ez senkinek sem lehet az érdeke.

– figyelmeztetett az MNB

Tiltakozik az MNB

Az MNB mindezek miatt elítéli az egyik hazai politikai napilapnak a hazai bankrendszer egyes szereplőinek tevékenységére vonatkozó, az ügyfelek megtévesztésére alkalmas, pénzmosási tevékenységre célozgató ma megjelent – megalapozott információkat nélkülöző – sajtócikkét.

Az írás – amelynek közlése mögött vélhetően politikai szándékok állhatnak – még abban az esetben is alkalmas a pénzügyi közvetítőrendszerbe vetett bizalom és ezzel a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére, ha abban – első ránézésre is azonosíthatóan – nyilvánvalóan valótlan adatok szerepelnek.

A cikkben szereplő 1300 milliárd forintnyi tranzakciós összeg például lényegesen meghaladja az újságban említett hazai nagybank (MKB) háztartási és vállalati betétállományának teljes összegét.
A jegybank óvatosságra inti a sajtó képviselőit

A jegybank felhívja a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy még a politikai kampány időszakában is tartózkodjanak a magyar pénzügyi közvetítő rendszerbe vetett közbizalom és a pénzügyi stabilitás – megalapozatlan, nyilvánvalóan téves információkkal való – veszélyeztetésétől.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...