A BIZTOSÍTĂÁSI REDSZER feladata, hogy összehangolja a biztosítható kockázatokat az egyes szereplők között és megfelelő védelmet adjon garázs üzemeltetésének folytonosságára és a befektetett tőke védelmére. Hogyan épül fel egy ilyen rendszer?

Finanszírozói kockázati modul

Finanszírozók általános problémája, hogy vajon mennyire biztos az a cash-flow, amit az üzleti tervben az üzemeltetéséből előirányoztak? A HITELBIZTOSÍTÁS (kintlévőség biztosítások) feladata, hogy védelmet adjon a finanszírozónak az üzemeltető fizetési problémái esetén: a konstrukció a halasztott fizetésben rejlő kockázatoktól véd. A hitelbiztosítással a cash-flow előre tervezhető, ezáltal a befektetés biztonságosabbá tehető. 

Hitelbiztosítást tovább is görgethető: az üzemeltető is köthet ilyen biztosítást az Ր ügyfeleire (azaz a bérlőkre) is. Ezáltal ugyanúgy jár el, min a finanszírozó, az üzemeltető bevételei is előre tervezhetők.

Beruházói kockázati modul

CAR (Contractors All Risks – Összkockázatú Építés-szerelés Biztosítás) típusú konstrukciók teljes mértékben alkalmasak a beruházó, a kivitelező és az alvállalkozók védelmére az építés-szerelési munkálatok alatt, és az átadás-átvétel során is.  A CAR konstrukció valamennyi kártípusra megköthető, beleértve a helyszínen tárolt építőanyagot, gépeket, és a felelősségi károkozásokat is, továbbá előnye, hogy a garanciális időtartamra is kiterjeszthető. 

Nem egyszer fordult már elő hogy egy mélygarázs átadása elhúzódott valamilyen káresemény miatt; a CAR fedezete kiterjeszthető a beruházás során bekövetkező csúszásokra és az ebből fakadó pénzügyi veszteségekre (ALOP – Advanced Loss of Profit) is.

A kivitelezőktől általában megkövetelt jó teljesítési garanciák is kiválthatók ma már biztosítással, ami a jelenlegi forráshiányos időben nem elhanyagolható szempont. Ezek az un. BOND BIZTOSÍTÁS – hasonló költségek mellett – azonos fedezetet nyújtanak, mint a bankgaranciák, óriási előnyük, hogy háttérfedezetnek olyan eszközöket is elfogadnak, amit a bankok általában nem kedvelnek. A fedezetként felajánlott eszközök a projekt folyamán cserélhetők.

Üzemeltetői kockázati modul

Az üzemeltetőnek érdeke hogy a garázs üzletmenete biztonságos legyen, megfelelő fedezet álljon rendelkezésre azokra az esetekre, ha káresemény miatt a normál üzletmenetet újra kell indítani. (1 havi leállás)

VAGYONBIZTOSÍTÁS köthető a már üzemelő, átadott garázsokra. A biztosító általában arra vállal kötelezettséget, hogy egy előre meghatározott jövőbeli esemény bekövetkeztétől függően az eseményből eredő kár esetén kártérítést nyújt. Érdemes ALL-RISK típusú konstrukciót választani, mivel itt mindenre kiterjedő védelemről van szó és csak a fedezetből kizárt események vannak nevesítve. (Ha csak a kártípusok kerülnek felsorolásra, gyakran előfordul, hogy valami kimarad.)

Technikai biztosítások 

Bizonyos technikai kockázatokat nem térítenek a biztosítók a vagynbiztosítás keretében, ezeket a veszélynemeket lehet a géptörés és az elektronikus fedezet alatt biztosítani. Géptörés feladata, (machinery breakdown) hogy az épületgépészeti berendezések (lift, autólift, mozgólépcső, szellőző rendszer, klíma, kazán, stb.) működéséből adódó speciális kockázatokra nyújtsanak védelmet. Elektronikai biztosítások a gyengeáramú berendezések üzemelése során felmerülő speciális károkat fedezik pl. zárlat, túlfeszültség. (telefonközpont, LAN hálózat, parkolás technológia vezérlése, CO vezérlés, biztonsági kamerák, stb.) 

ÜZEMSZÜNETI BIZTOSÍTÁS (Business interruption) a káresemény bekövetkezésekor lép életbe célja a veszteségek: kieső nyereség, fix költségek, közüzemi díjak, hitel törlesztés, jogdíjak fedezése az üzemszünet ideje alatt – így megintcsak a cash-flow biztonságosabb tervezése az eredmény.

ügyfél kockázati modul

Az ügyfél a fentiek eredményeként joggal várja el azt, hogy jól, szervezetten működő, biztos hátterű szolgáltatás(oka)t kapjon az általa fizetett díjakért cserébe, a neki okozott, az üzemeltetőnek  vagy szolgáltatónak felróható esetleges károkat gyors és korrekt módon rendezzék számára – az ügyfél elégedettségi mércén ma már ez is egy igen fontos szempont 

FELELՐSSÉGBIZTOSÍTÁSOK. A felelősség alapú kárigények – s a bíróságok által megítélt kártérítések is egyre magasabbak lesznek. Sajnos gyakori, hogy az üzemeltető a hozzá nem értérséből fakadóan “elbagatelizálja” a felelősségbiztosítási szerződéseket: a felelősségbiztosítás kártérítési felső határa vagy éppen fedezeti köre nincs összhangban az üzemeltető által az ügyfélnek nyújtott garázsipari vagy egyéb szolgáltatás során felmerülő kockázatokkal; nem, vagy csak részben fedezi azokat. Az ingyenes szolgáltatások nyújtása nem mentesít a kártérítési kötelezettségek alól! Ugyanez vonatkozik a bérlő-bérbeadó jogviszonyából eredő felelősségi kockázatokra is.

Nem elhanyagolható kérdés az üzemeltető alvállalkozó-inak biztosítása sem. (autómosó, Րrző-védő személyzet, takarítók, karbantartók, stb.)

Független biztosítási alkuszok

Mindezeket egybevetve kerül a fókuszba a biztosítási alkusz, akinek feladata, hogy – biztosítóktól független szekértőként – a projekt szereplőinek érdekeit nézve segítsen a megfellelő konstrukciók kialakításában. Az alkusz feladata, hogy a szereplők között koordináljon, segítsen a megfelelő biztosítási fedezet kialakításában, intézze a szerződések megkötésével kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, szakszerűen képviselje megbízójának érdekeit a károkozás esetén, a kárrendezési feladatokat pedig a lehető leggyorsabban intézze el.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...