Kövesse Facebook oldalunkat!

A Duna House Hitelcentrumának körképében az általa közvetített hitelek augusztusi adatait vizsgálta, illetve nézte meg, hogy a szigorított szabályok milyen változást hozhatnak egy átlagos hitel esetében. Az augusztusi adatok alapján a fővárosban a hitellel lakást vásárlók átlagosan közel 15 millió forint hitelt vettek fel, a havi törlesztőrészlet pedig átlagosan 95 ezer forint volt. Vidéken a felvett hitelek átlaga 9,1 millió forint volt, míg a törlesztőrészletekre 71 ezer forintot fizettek átlagosan. 

Így változnak október 1-től a szabályok

Amennyiben kamatperiódusok alapján vizsgáljuk az augusztusi adatokat megállapítható, hogy a hitelek közel 90%-át legalább 5 évre fixált, hosszú kamatperiódussal vették fel az ingatlanvásárlók.

  • A legnépszerűbb az ügyfelek között az 5éves kamatperiódussal rendelkező hitelkonstrukció, ezt az augusztusi hitelfelvevők 55%-a választotta.
  • A következő hónaptól érvényes jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás szerint azonban erre a kategóriára már csak szigorított feltételekkel lehet hitelt felvenni és az eddigi 50%-os helyett már csak 35%-os hitelterheltség jelentkezhet a jövedelemhez képest.

A Duna House Hitelcentrumának pénzügyi szakemberei így megvizsgálták, hogy:

Mennyivel kell többet fizetnünk, ha a még biztonságosabb konstrukciót választanánk?

A piaci számítás alapja egy 20 millió forintos ingatlanvásárlás volt, amelyet 10 millió forint önerővel és 10 millió forintos hitellel vásárolt meg egy 200 ezer forintos jövedelemmel rendelkező vásárló 20 éves futamidőre. A bankok által nyújtott konstrukciók alapján ekkora összegű hitel 5 évre fixált kamatperiódussal átlagosan 65ezer forintos havi törlesztőrészletet, míg az új szabályozás által nem érintett 10 évre fixált, a teljes futamidő alatt csak egyszer változó kamatperiódussal mindössze 5ezer forinttal drágább, átlagosan 70 ezer forintos törlesztőrészletet jelentene a lakásvásárlónak.

Az októbertől életbe lépő változások a Duna House elemzői szerint a folyósított hitelek volumenében nem fog jelentős változást okozni. 

„A jelenlegi hitelállomány bővülésének növekedési tendenciája várhatóan megmarad, esetlegesen az eddig emelkedés ütemének mérséklődése várható a szabályozás hatályba lépését követően. Az MNB intézkedése tovább tereli az ügyfeleket a fix kamatozású hiteltermékek felé, amellyel segítheti egy hosszú távon stabil és piaci kockázatoknak ellenálló hitelportfólió kialakulását. A hitelpiaci változások elhanyagolható mértéke nem hat ki a lakáspiaci tendenciákra tekintettel arra, hogy a hazai lakáspiacon a Duna House adatai alapján még mindig jelentős, mintegy 70% körüli a készpénzzel lakást vásárlók aránya. A hitelpiac stabilitásának növekedése továbbá segítheti a lakáspiacot jellemző hosszútávú ciklusok simítását.” 

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...