Kövesse Facebook oldalunkat!

A biztosítási ügynökök jutalékának közvetlen szabályozása helyett most a költségek közvetett mérséklésével és átláthatóvá tételével csap oda a biztosítási piacnak az a törvényjavaslat, amely feltehetően az MNB etikus életbiztosítási koncepciójának következő lépése – írja a portfolio.hu.

Korábban korlátozta a törvény az ügynökök megtakarítási jellegű (unit-linked és vegyes) biztosításokra felvehető jutalékát: 

 szerzési jutalékként egy ügynök maximum tizennégy havi díjnak megfelelő jutalékot vehet fől,

 csak a már befolyt díjak összegéig.

Mivel a rendszer: 

 megkerülhető volt,

 a kormány szerint valószínűleg nem csökkentette látványosan az életbiztosítások költségeit,

most a költségek közvetett szabályozásával (egészen pontosan a befektethető minimális értékének meghatározásával) igyekeznek mérsékelni ezeknek a megtakarításoknak a költségeit.

A törvényjavaslat a biztosítókat kötelezné arra, hogy a megtakarítás meghatározott részét fektessék be az életbiztosítások élettartamának az elején.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a biztosítók az első három évben befizetett díjból maximum az éves díj 150 százalékát (vagyis az első három évben befizetett díjak felét) vonhatják el költségként, és a jelenleg is érvényben lévő szabályozás értelmében az ügynöki szerzési jutalék 14 havi díjnak megfelelő értéket tehet ki (a három év alatt befizetett teljes összeg 38,9 százalékát), amit a biztosító a befolyt díjakból fizethet ki.

Emellett a biztosító kötelezve lesz, hogy az általa felszámított díjakat, költségeket, jutalékokat “úgy megnevezni, hogy a megnevezésből egyértelműen megállapítható legyen azok célja és mögöttes tartalma.”

Ez a része a törvénynek elég hézagos még: 

értelmezésünk szerint az ügynöki jutalékok pontos mértéke is megismerhetővé válik az ügyfél számára,

az viszont, hogy pontosan mire mit fizet az ügyfél, aligha lesz kimutatható, hiszen egy irodabérletet, egy céges nyaralást, vagy egy cégautó-költséget aligha tud egy biztosító pontosan feltüntetni egy-egy ügyfélre lebontva minden szerződésben.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...