Kövesse Facebook oldalunkat!

2020 november 29-én adásvételi szerződést írt alá a Vienna Insurance Group, a holland Aegon csoport magyar, lengyel, román és török leányvállalatainak megvásárlásáról. Az ügylet hatálya alá tartoznak biztosítótársaságok, nyugdíjpénztárak, vagyonkezelők és szolgáltató cégek, közel 600 millió euro díjbevétellel, közel 5 milliárd euro nyugdíjpénztári kezelt vagyonnal, és 4.5 milliós ügyfélállománnyal. Az ügylet sikeres lezárását követően a Vienna Insurance Group Magyarországon a 6. helyről a piacvezető helyre kerül. A részvények vételára 830 millió euro.

Csúcsokra törnek

Az Aegon közép-kelet-európai üzletágának felvásárlása fontos lépés a Csoportunk számára, hogy fenntartható módon megerősítsük vezető pozíciónkat Közép-Kelet-Európában, és hogy új lehetőségekkel tudjunk élni. A tranzakció hatálya alá tartozó vállalatok portfoliója tökéletesen illeszkedik a már meglevő egységeinkhez, és erősíti a diverzifikációt ezekben az országokban. Magyarországon az első helyet szerezzük meg. Ezzel – csakúgy, mint Ausztriában – piacvezetők leszünk valamennyi tőlünk keletre található szomszédunknál (Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország). Törökországban belépünk az életbiztosítási piacra, míg Lengyelországban, Romániában és Magyarországon jelentős mértékben bővítjük lehetőségeinket a nyugdíjpénztári üzletágban. Az Aegon magyarországi vagyonkezelőjének felvásárlásával nem csak a saját vagyonkezelési tevékenységünket bővítjük, de értékes know-how és erőforrás is kerül hozzánk.

– mondja Elisabeth Stadler, vezérigazgató, a sikeres Aegon ügyletről.

SOKAN OLVASTÁK

Erős piaci pozíció Magyarországon

A 2019. évi 389 millió EUR* díjbevétel két harmadát a megvásárolt vállaltok közül a magyar biztosítótársaság generálta. Élet- és nem-életbiztosítási üzletágak kiegyensúlyozott kombinációjával, és egy erős értékesítési hálózattal rendelkezik, mely saját ügynöki hálózatból és bróker partnerekből áll.

  • Az Aegon Magyarországon jelenleg a 3. helyen áll a nem-életbiztosítási piacon, és 7. helyen az életbiztosítási piacon.
  • Az UNION Biztosítóval együtt a Vienna Insurance Group így tovább növeli piaci részesedését 8%-ról 19%-ra.
  • A magyarországi vagyonkezelő teljeskörű szolgáltatást nyújt ebben a szegmensben a közép-kelet-európai régióban, és kb. 1.8 milliárd EUR vagyont kezel. Ezzel a 4. legnagyobb vagyonkezelő cég Magyarországon.

Belépés a törökországi életbiztosítási üzletágba

  • Törökországban az Aegonnal kötött ügylet az életbiztosítási üzletágba történő belépést fémjelzi, hisz itt a Vienna Insurance Group jelenlegi egyetlen képviselője a Ray Sigorta, egy nem-életbiztosítással foglalkozó biztosítótársaság. A törökországi Aegon a 7. az életbiztosítási piacon, piacvezető a nem hitelhez kötött életbiztosítások értékesítésében, és erősen fókuszál a digitális ügyfélkiszolgálásra. Életbiztosítási üzletágában – amit máshol elsősorban a banki disztribúció dominál – főként saját ügynökein és külső partnereken keresztül értékesít. 2019-ben 114 millió EUR* díjbevételt ért el.
  • A lengyel társaság és romániai leányvállalata hagyományos és unit-linked életbiztosításokat is kínál. Romániában az életbiztosítási üzletet főként a romániai Banca Transilvaniával történő banki együttműködés generálja. A két életbiztosító Lengyelországban és Romániában összesen 85 millió euro* díjbevételt ért el 2019-ben. (62 millió eurot Lengyelországban, 23 millió eurot Romániában).



Jelentősen bővül a nyugdíjpénztári üzletág

Az Aegon magyarországi, lengyelországi és romániai nyugdíjpénztárainak felvásárlásával a Vienna Insurance Group a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a nyugdíj üzletágra, új hozzáférést is szerez ehhez a szegmenshez.

A demográfiai fejlemények és az állami nyugdíjrendszerek finanszírozásának nehézségei miatt ezek a piacok jelentős növekedési lehetőségeket kínálnak a nyugdíjelőtakarékosság terén.

Különösen Lengyelországban, ahol a 2019-ben elfogadott nyugdíjreformot követően bevezetésre került a Munkavállalói Nyugdíjalap. Ennek köszönhetően – a VIG Csoport korábbi tevékenységeire alapozva – lehetővé válik a szinergiák és a bővülő lehetőségek még jobb kiaknázása. Mindhárom nyugdíjpénztár a saját országában a piac 4 legjobbja közé tartozik. Az összes kezelt vagyon értéke 4,9 milliárd EUR.

Az ügylet zárása 2021 második felében várható

A tranzakciót a szükséges szabályozó és versenyhatóságoknak még jóvá kell hagyniuk. Az Aegon megvásárlásának formális zárása 2021 második felében várható. 2019-ben az adás-vétel tárgyát képező cégek közel 50 millió euro nettó profitot generáltak, közel 1.650 fős munkatársi létszámmal.

* Díjbevétel 2019. év végi árfolyam alapján.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...