Kövesse Facebook oldalunkat!

Az MNB 111 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Adósságrendező Zrt.-re engedély nélküli alkuszi tevékenység, s az értékpapírok forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok megsértése miatt. A tevékenységben érdemben közreműködő B. Péter magánszemély 12 millió forint összegű büntetést kapott.

Piacfelügyeleti eljárást folytatott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű Magyar Adósságrendező Zrt. tevékenységének áttekintésére, egyebek közt azt vizsgálva, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézeti törvény szerint jegybanki engedélyhez kötött – pénzügyi közvetítői, alkuszi tevékenységet.

Eljárása során az MNB 2019 márciusában kelt végzésében már ideiglenes intézkedésként megtiltotta a Magyar Adósságrendező Zrt.-nek bármiféle jogosulatlan tevékenység végzését, a társaságról a jegybank a honlapján Figyelmeztetést is elhelyezett, illetve büntető feljelentést tett és az adatvédelmi hatósághoz is fordult az ügy kapcsán.

Mint a jegybanki vizsgálat feltárta, a társaság úgynevezett „mediációs tevékenysége” során üzletszerűen, tevékenységéért díjat felszámítva több száz, deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező magánszemély esetében – azok megbízásából, helyettük eljárva – működött közre hitel- és kölcsönszerződéseik módosítása érdekében az érintett pénzügyi intézményeknél. A társaság több honlapon népszerűsítette az általa nyújtott szolgáltatást.

Mindez üzletszerű pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenységnek, nevezetesen alkuszi tevékenységnek minősül, de a Magyar Adósságrendező Zrt.-nek nem volt jegybanki engedélye erre.

Működése így alkalmas volt a károkozásra, s a pénzügyi rendszerbe vetett közbizalom megingatására.

Több szabályt is megsértettek

A Magyar Adósságrendező Zrt. megsértette az értékpapírok zártkörű forgalomba hozatalát követő – a tőkepiaci törvény szerinti – bejelentési kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket is. B. Péter kezdeményező, irányító, szervező funkciót töltött be a tevékenység során, érdemi tárgyalásokat folytatott a pénzügyi intézményekkel az adósok érdekében, aktívan közreműködött az adósok korábbi szerződéseinek módosításában, így nélküle a jogsértés nem, vagy csak szűkebb körben valósulhatott volna meg.

Mindezért az MNB 110 millió forint bírságot rótt ki a Magyar Adósságrendező Zrt.-re a jogosulatlanul végzett alkuszi tevékenységért, s 1 millió forintot a tőkepiaci törvény megsértéséért.

B. Péter közreműködése miatt 12 millió forint büntetést kapott. Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a jövőre nézve a társaság számára az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzését is.

Profi benyomását keltették

A bírság összegénél súlyosító tényezőnek számított, hogy a Magyar Adósságrendező Zrt. hosszabb ideig, jelentős számú adós számára, s professzionális intézmény látszatát keltve működött. A társaság egy 2017. évi kérelmére emellett az MNB állásfoglalásban rögzítette, hogy e szolgáltatás felvetheti az alkuszi tevékenység végzését, ám ezt a Magyar Adósságrendező Zrt. figyelmen kívül hagyta. B. Péter esetében enyhítő körülménynek minősült, hogy a vizsgálat során segítette a tényállás feltárását.

Mit csinlnak az alkuszok?

Az alkuszok az ügyfelekkel kötött megbízási szerződések alapján, azok nevében választanak ki megfelelő pénzügyi intézményt és segítik elő a vele való szerződéskötést. Tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni. Rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő károk fedezésére szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...