Kövesse Facebook oldalunkat!

Február elseje óta influenzajárvány van Magyarországon, emiatt jelentősen megnövekedett a betegforgalom a háziorvosoknál, a kórházakban pedig látogatási tilalom van. Egyenlőre nehéz megmondani, hogy az idei járvány súlyosabb-e vagy sem, mint a tavalyi, mivel még nagyon az elején vagyunk. Honnan tudhatjuk, hogy egyszerű náthánk van, vagy influenzások vagyunk? A megfázás elleni okos védekezés lehetőségeiről Dr. Vernes Réka háziorvost kérdeztük.

Az Influenza és a nátha tünetei elég hasonlóak, hogyan döntsem el, hogy influenzás vagyok-e vagy csak náthás?

A nátha és az influenza között sokan nem tudják a különbséget. A hétköznapi értelemben vett náthát – amit mit orvosok úgy is hívjuk, hogy „közönséges nátha” (angolul common cold), – ugyanúgy vírusok okozzák, mint az influenzát. A náthához is kell egy fogékony szervezet, és egy fertőző ágens, ami lehet vírus, baktérium vagy gomba. A felsőlégúti fertőzéseket egyébként 95 százalékban vírusok okozzák, ezeknek a vírusoknak az egyik fajtája pedig az influenza vírus, (ezt hívják angolul flu-nak) és ez általában sokkal komolyabb tünetekkel is jár  

  • A náthára jellemző a torokkaparás, a torokfájás, az orrdugulás, orrfolyás, köhögés, valamint a 38 fokig emelkedő testhőmérséklet – tehát az enyhe láz.
  • Ezzel szemben az influenza hirtelen kezdődik, magas lázzal és erős száraz köhögéssel jár, valamint nagyfokú elesettséggel párosul. Tréfásan úgy is szokták mondani, hogy ha úgy érzed, hogy elütött egy vonat, akkor influenzád van. Jellemző tünet még a végtagfájdalom és a hidegrázás is. A többi felső légúti betegségekkel összehasonlítva tehát az influenza tünetei gyorsabban alakulnak ki, lényegesen intenzívebbek és a fertőzött beteg lassabban gyógyul meg.
  • Külön meg kell említeni a tüszős mandulagyulladást (streptococcus fertőzést), ami magas lázzal, torokfájással, a köhögés hiányával jár, ezt antibiotikummal szükséges kezelni.
  • Nem lehet viszont az orrváladék színéből teljesen pontosan következtetni a fertőzés típusára. Ez amiatt van, hogy a váladék színe nem utal a fertőzés eredetére, – azaz, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó. Kapható viszont olyan gyorsteszt, aminek segítségével lehetőség van már az orrváladékból is kimutatni az influenza vírus fertőzését.
  • Mindezek ellenére sokan tévesztik össze az egyszerű náthát az influenzával, de aki egyszer igazán influenzás volt, nem fogja elfelejteni, hogy milyen érzés.

Minden télen elkap egy megfázás, ilyenkor kiesek egy hétre a munkából. Mit tehetnék, hogy ne kapjam el a náthát? Illetve van-e olyan immunerősítő, amivel meg tudom előzni az influenzát?

Sajnos csodaszer nincs. Az influenza bizonyos törzsei ellen ugyan van védőoltás, amibe az adott évben leggyakoribb 3-4 féle vírustörzset teszik bele; ezzel az influenza fertőzések 60-70%-a megelőzhető. Teljes védettséget adó influenza vakcina nincs.

Aki kapott védőoltást az általában már nem kapja el, de ha mégis elkapná valamilyen ok miatt, akkor enyhébb tünetekkel zajlik le a betegség.

A legjobb immunierősítő egyébként az életmódbeli tényezőkből származik: a kielégítő alvás, a rendszeres – akár szabad levegőn végzett – testmozgás csökkenti a szervezet fogékonyságát a kórokozók – és így általában a vírusfertőzések – ellen is. Úgy tűnik – a legújabb kutatások alapján -, hogy a D vitamin szint is összefüggésben lehet a szervezet védekezőképességével.

A védekezésnél a kézmosás, kézfertőtlenítés vagy maszk viselése még mindig a leghatékonyabb módszerek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy a vírusok a leggyakrabban a kézen és a nyálcseppekben találhatóak, ezért mindig mossunk kezet, ha hazaértünk.
Ha már egyszer beteg lettem, mi a leggyorsabb, leghatásosabb gyógymód, hogy kikeveredjek a megfázásból?

Sok esetben viszont otthon is tudjuk kezelni magunkat. Érdemes a zsúfolt rendelőket és egészségügyi intézményeket elkerülni, vagy előzetesen időpontot foglalni. Természetesen akinek a munkáltatója – vagy saját maga – kötött egészségbiztosítást, érdemes megnéznie, hogy ilyen esetekben milyen szolgálatosokra tarthat igényt.

A legfontosabb talán a türelem: sajnos nincs olyan nátha, ami egy nap alatt elmúlik. Fontos a pihenés, a sok folyadékbevitel, illetve, hogy ne legyen száraz a levegő – a kereskedelmi forgalomban már kapható olyan hideglevegős párásító készülékek, amit a száraz köhögése esetén ajánlatos használni.

Egy nátha szövődménymentesen körülbelül 7-10 nap alatt múlik el, ennyi időt nyugodtan rá lehet szánni a betegségre.

A magas láz esetén mindenképp érdemes a lázat csillapítani. Erre többféle vény nélkül kapható készítmény is rendelkezésre áll.

Kisgyerek esetében nem ritka, hogy a teljes felépülés két hétig is eltarthat. A betegség kezdetén 4-5 napig ne menjünk nyilvános helyre az influenzás gyerekkel – tanácsolja Dr. Vernes Réka.

Hogyan védekezzenek a veszélyeztetett csoportba tartozók, azaz a terhes nők, a gyermekek és az idős korúak?

Az egészen kis gyerekek, a várandós nők, az idősek immunrendszere általában gyengébb, ezért ők fogékonyabbak a vírusfertőzésre. Az időseknek pedig ezen felül már van valamilyen krónikus – szív, tüdő vagy daganatos – betegségük, ők pedig ezek miatt is a veszélyeztetett csoportba sorolhatók.

  • Sokkal nehezebb az influenza kezelése várandósság alatt, a vírusfertőzések miatt antibiotikumot nem lehet használni, a kisgyerekek pedig még nincs megfelelő immunrendszerük.
  • Mindenképp menjünk el tehát az orvoshoz a kis beteggel, ha aluszékonyságot vagy nehéz légzést veszünk észre rajta. Kisgyerek esetében nem ritka, hogy a teljes felépülés két hétig is eltarthat. A betegség kezdetén 4-5 napig ne menjünk nyilvános helyre az influenzás gyerekkel, mert ekkor fertőz legjobban az influenza vírus.

Létezik védőoltás az influenzán kívül a tüdőgyulladás ellen is, amit idős korúaknak 65 éves kor felett szoktunk javasolni.

Sajnos a dohányosok sem tartoznak a szerencsésebbek közé, mivel a dohányzás a légutak sejtjeinek a védekezőképességét csökkenti. Ezáltal a kórokozók gyorsabban és mélyebbre tudnak lejutni a légcsőben és a tüdőben, aminek következtében így már könnyebben jutnak be a szervezetbe.

Fontos, hogy 18 év alatti gyerekeknek ne adjunk aszpirint, mivel ezzel a Rye szindróma kialakulását kockáztatjuk, amely egy igen ritka, de életveszélyes kórkép.

– figyelmeztet Dr. Vernes Réka.
Mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulni?

Az első pár napban általában nem feltétlenül kell orvoshoz menni, kivételek persze mindig vannak.

  • Mindenképp keressük fel az orvost akkor, ha 3-4 nap után is megmarad a magas láz, a tünetek rosszabbodnak, vagy az átmeneti javulás után hirtelen visszaesünk, visszatér a láz.
  • Azonnal forduljon viszont orvoshoz az, akinél eleve magas a láz, és egyidejűleg hányás, hasmenés jelentkezik – a kiszáradás veszélye miatt. Ugyancsak forduljon orvoshoz, aki szokatlan tüneteket tapasztal: például erős fejfájást, véres köpetet vagy folyamatos nyálfolyást.
  • A nyálfolyás egy nagyon veszélyes betegségre – a gégefedő gyulladásra – is utalhat, ami jellemzően kisgyerekek kapnak el. A betegség nagyon magas lázzal, levertséggel és intenzív nyálfolyással jár, amennyiben ennek jeleit tapasztalja sürgősen forduljon orvoshoz.

Legrosszabb esetben a felnőtt háziorvosi ügyeletet, a gyermek háziorvosi ügyeletet vagy közvetlenül a mentőket kell hívni, a 112-es telefonszámon – hívta fel a figyelmet Dr. Vernes Réka.

Dr. Vernes Réka NÉVJEGY

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte orvosi diplomáját, és az egyetem Családorvosi Tanszékén tett háziorvostan szakvizsgát. Öt évig élt az Egyesült Államokban, ahol kutató orvosként, majd a USMLE vizsgák letétele után háziorvos rezidensként dolgozott. 2004 óta vezet területi ellátási kötelezettséggel rendelkező felnőtt háziorvosi praxist Budapest XI. kerületében. A praxis egyébként a  Semmelweis Egyetem Családorvos Tanszékének akkreditált képzőhelye.
Tagja többek között a Magyar Orvosi Kamarának, a Családorvos Kutatók Országos Szövetségének, az Amerikai Háziorvosok Szövetsége Nemzetközi Tagozatának.
Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...