Kövesse Facebook oldalunkat!

A járvány szinte azonnal megjelent az albérletpiacon, és elsősorban a budapesti kiadó lakások piacát rendezte át. A lakásukat kiadó tulajdonosok egy jelentős része alkalmazkodott a járványból adódó kedvezőtlen helyzethez – derül ki az ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében májusban elvégzett – nem reprezentatív – felméréséből, amelyben több mint 1200-an vettek részt.

Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakástulajdonosok és a bérlők hogyan reagáltak a járványra. Például adtak-e, kértek-e kedvezményt a bérleti díjból a kedvezőtlen helyzet miatt

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a felmérésből kiderült, hogy a tulajdonosok többsége alkalmazkodott a változásokhoz, és figyelembe vették azt, hogy a bérlők egy része anyagilag nehéz helyzetbe került..

Továbbra is hosszú távra köteleződnének el

Az ingatlan.com felmérése többek között megvizsgálta, hogy a tulajdonosok nagy többsége (60 százaléka) a koronavírus-járvány hatásait is figyelembe véve legalább egy évre kötne szerződést a bérlőjével.

  • Legalább egy hónapos, de határozatlan idejű ingatlanok kínálata 13 százalékot tesz ki.
  • Az egy évnél rövidebb időre határozott idejű szerződést ajánló bérbeadók pedig kevesebb mint 30 százalékot tesznek ki. 

Komoly engedményeket adnának a bérbeadók, kevesebb kaucióval is beérnék

Vegyesen reagáltak a lakásukat kiadók arra, hogy a járvány miatt a bérlők egy része elvesztette a munkáját, elesett a jövedelmétől vagy a korábbihoz képest kisebb fizetéssel kell beérnie.

  • A bérlők 40 százaléka kért a tulajdonosoktól fizetési kedvezményt, akik belementek ebbe, mivel csak 2,5 százalékuk utasította el a fizetési engedményt.
  • A bérbeadók 35 százaléka ráadásul magától ajánlott engedményt a bérlőnek, anélkül, hogy kérték volna erre.
  • Azok a bérlők és tulajdonosok, akik fizetési engedményben állapodtak meg 70 százalékban a fizetendő bérleti díj átmeneti csökkentéséről döntöttek, az esetek 15 százalékában pedig a bérlőknek ideiglenesen teljesen elengedték a bérleti díjat, és csak a rezsit, illetve közös költséget kell kifizetni a nehéz időszakban.
  • A fizetési engedményektől függetlenül a tulajdonosok a 43 százaléka abba is belemenne, hogy a bérbevevők a fizetési kötelezettségeiket a kaució terhére teljesítsék, amíg nem rendeződik a helyzetük.
  • Minden negyedik válaszadó tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy a vírushelyzet miatt kevesebb kaucióval is beérné, ha új bérlő költözne az ingatlanába: kétharmaduk továbbra is két havi kauciót tart szükségesnek, viszont 26 százalékuk egy havi kaucióval is megelégedne. A bérbeadók 4 százaléka viszont teljesen eltekintene a kauciótól.

Megugrott a kínálat

Az ingatlan.com adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikát készített a kiadó lakások kínálatának változásáról is. Ebből kiderül, hogy Budapesten 1000 lakásra vetítve leginkább a pesti belső kerületekben a legnagyobb a kiadó lakások kínálata: 2020 első negyedévéhez képest áprilisban 10 százalékról 17 százalékra nőtt. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján készített KSH statisztikából az is látszik, hogy az 1000 darab 1-2 szobás lakásra vetítve a hasonló méretű kiadó lakások kínálata a koronavírus járvány idején az V., VI. és VII. kerületekben volt a legnagyobb. A koronavírus apropóján az albérletpiacról készült KSH statisztikák az alábbi oldalon érhetők el: https://www.ksh.hu/heti-monitor/epites.html

Nyitókép: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...