Kövesse Facebook oldalunkat!

Itt az ünnepi időszak s ilyenkor a karácsonyi kapkodás és a szilveszteri őrület áll számos, amúgy elkerülhető baleset hátterében. Ha stresszmentesen töltenéd az év utolsó heteit és biztonságban szeretnéd tudni szeretteid és kiskedvenceid, akkor érdemes megfogadni a Generali Biztosító tanácsait. Íme pár remek tipp, hogy épségben átvészelhessétek az év végi időszakot!

Tipikus ünnepi veszélyforrás – a karácsonyfa

A legtöbb gondot a karácsonyfa okozza, mely kigyulladhat, eldőlhet, díszítésekor kisebb balesetek történhetnek. Leggyakrabban kedvenceink ráugranak a fára, melynek díszei így eltörnek s az apró szilánkok nem csak az állatok mancsát, nyelvét, szájpadlását vághatják meg és sérthetik fel, de a gazdik is megsérülhetnek. Az összerágott, behorpasztott gömbök, régi díszek is veszélyesek lehetnek, hisz gyakorta tartalmaznak metilén-kloridot, ami belélegezve mérgező. Az apró tűlevelek, a boák, az angyalhaj könnyen fulladáshoz, bélelzáródáshoz vezethetnek.

  • A fa felállításakor gondolj a biztonságára – használj gyerekbiztos karácsonyfatalpat, sőt akár rögzítsd a fát a falhoz, hogy ne borulhasson fel.
  • A vegyszereket is próbáld kerülni – legyen szó akár ezüst- vagy hósprayről, tartósítószerről.
  • A törékeny díszeket érdemes a lehető legmagasabbra, szinte elérhetetlen helyre tenni, a fa aljára pedig a kevésbé sérülékenyeket.

Hangulatos, de tűzveszélyes fények

Az őrizetlenül hagyott gyertyák és csillagszórók percek alatt bajt okozhatnak. Soha ne hagyd felügyelet nélkül égve ezeket a fenyőfa, az adventi koszorú vagy a dekoráció közelében, hisz nem csak tűzveszélyesek, de nem csak mi, hanem kedvenceink is könnyen megégethetik magukat.

  • Az elektromos mécsesek és égők ugyan biztonságosabbak, de ezek használata is felügyelettel történjen.
  • A hangulatos fényeket kapcsold ki, amikor aludni térsz, hisz az éjszaka közepén egy kis zárlat is nagy bajt okozhat.
  • Ne feledd, a karácsonyi égősorok kifejezetten csábítók lehetnek a kisállatoknak, akik örömmel rágcsálhatják a kábeleket, így akár áramütést is szenvedhetnek.

Gyomorrontás, túlevés és haláli falatok

Az ünnep elképzelhetetlen finom falatok nélkül, de a különleges fogások számos veszélyt rejthetnek. Míg mi a gyomorrontással, a túlevéssel és az allergiával kell, hogy számoljunk, addig a kisállatokra valóságos veszélyáradat leselkedik.

  • Ne adj kedvenceidnek a karácsonyi menüből, hisz a túlevés következtében szervezetük nem képes feldolgozni a zsírokat, mely hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.
  • A kelt tészta is gondot okozhat, mert a gyomorba jutva az élesztő tovább dolgozik, így puffadást, gyomorfeszülést, sőt alkoholmérgezést is kiválthat.
  • Az ünnepi hangulat szellemében se adj az állatoknak alkoholt, még süteménybe sütve sem, hiszen mérgező lehet.
  • Tiltólistás továbbá a csokoládé, a hagyma, a fokhagyma, a szőlő, a mazsola, a szerecsen– és makadámdió, az édesítőszerek (xilit), a kávé és a tea.
  • A csontokkal vagy a hallal sem érdemes kísérletezni, ugyanis a szálkák és a csontszilánkok végzetes sérüléseket eredményezhetnek.

Ha nem szeretnéd, hogy a négylábúak kimaradjanak a jóból, akkor szerezz be az igényeikhez kifejlesztett jutalomfalatot, finomságot.

A karácsonyi hangulat mérgező is lehet

Karácsonykor gyakran dekorálunk mikulásvirággal, magyallal, fekete hunyorral, tiszafával, amarillisszel, borostyánnal, fagyönggyel – hiába gyönyörűek, sajnos veszélyesek lehetnek kiskedvenceink számára. Akár egy levél elfogyasztása is mérgező lehet – mérgezési tünetek esetén azonnal indulj az állatorvoshoz.

Sokan nem is gondolják, hogy a kellemes illatfelhőt biztosító párologtatók is végzetesek lehetnek, hisz az állatok örömmel isszák ki a tárolókba csepegtetett, kellemes aromát kibocsátó és emiatt megtévesztő olajos vizet.

Pirotechnika és rémület

A tűzijáték okozta balesetek elkerülhetők, ha minden szükséges óvintézkedést és a leírásban foglaltakat szigorúan betartva használjuk a hivatalos árusítóhelyeken vásárolt pirotechnikai árut.

Ha azonban te is kisállat-tulajdonos vagy, fontold meg, hogy valóban szeretnél-e saját tűzijátékot, így kiskedvenced sok stressztől tudod megkímélni.

  • Hogy tovább könnyítsd ezen a napon négylábúd helyzetét, maradj otthon vele, hogy megszokott környezetben, biztonságban tölthesse az év utolsó napját.
  • A kutyákat érdemes napközben, az ünneplés előtt pórázon megsétáltatni, majd éjfélhez közeledve a leginkább hangszigetelt helyiségben tartózkodni, bezárni a menekülési útvonalként funkcionáló ajtókat, ablakokat, kapukat, ezzel gátat szabva a rémült állat menekülésének.
  • Sokat segíthet, ha játékkal vagy egy kis kényeztetéssel tereljük el kedvencünk figyelmét, de ha kisállatunk nagyon érzékeny, akkor állatorvossal konzultálva érdemes nyugtatót is beszereznünk.
  • Az ünnepi szezon előtt számos helyen ingyenesen ellenőrzik az állatokba ültetett chipeket, így biztos lehetsz benne, hogy egy esetleges szökés után is gyorsan visszakerülhet hozzád kedvenced.      

A Generali Biztosító tippjeit megfogadva, körültekintően eljárva pedig nem marad más, mint élvezni a karácsony és a szilveszter békés és meghitt pillanatait és kiélvezni azt, hogy azokkal tölthetjük ezeket a perceket, akiket a legjobban szeretünk. 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...