Kövesse Facebook oldalunkat!

Idén újra ingyenes hepatitis C-szűrést szervez országszerte a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, szombaton Budapesten és hat vidéki helyszínen várják az érdeklődőket – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Anoním szűrések országszerte

A résztvevők a fővárosban, valamint Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen a gyors és anonim szűrésen tanácsokat is kaphatnak a fertőzés elkerülésére, megelőzésére.

Az egyesület azt írta, Magyarországon nagyjából 70 ezren lehetnek úgy hepatitis C-vírussal fertőzöttek, hogy nem is tudnak róla, és húszezren vannak tisztában betegségükkel.

A szűrés célja megtalálni az eddig nem felderített fertőzötteket, és ezzel megakadályozni a vírus további terjedését.

A fertőzüttek nagy része nem tud a betegségéről

A hepatis C-fertőzés évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban jelentkeznek, emiatt a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről. A betegség ellen nem létezik védőoltás, azonban gyógyszeres kezeléssel rövid idő alatt gyógyítható – közölte a szervezet.

KORÁBBAN ÍRTUK

Generali előrelátók: Szűrőbuszozzon egyet a Generalival, ingyenes kivizsgálás négy keréken

A Generali új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más-más városba és rendezvényekre látogatnak el, hogy az érdeklődők képet kaphassanak aktuális egészségi állapotukról.

Elkészült az egészségügyi szűrőbusz-program első járműve

Minden településre eljutnak a kötelező orvosi vizsgálatokat biztosító mobil szűrőállomások, márciusig húsz ilyen busz áll forgalomba.

A tetováltatók, testékszereket behelyezők fokozottabb veszélynek vannak kitéve

A fertőzés elsősorban vér útján terjed, emiatt gyakori az intravénásan kábítószert használók között, de a veszélyeztetettek között vannak a nem megfelelő körülmények között testékszert behelyeztetők, a tetováltatók, az akupunktúrás kezelést igénybe vevők.

Rizikót jelenthet a közös fogkefe használata fogínyvérzés esetén, a közös borotvahasználat, de akár pedikűrösnél, manikűrösnél vagy fogászaton is el lehet kapni – áll a közleményben.

Nyitókép: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...