Kövesse Facebook oldalunkat!

Fokozódott a lakáshitelek iránti kereslet márciusban, az új lakáshitelek összege 76,5 milliárd forintra rúgott, ami több mint 26 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Ez a tempó bőven meghaladja a januári 10, illetve a februári 18 százalékos növekedést – derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb – saját és hivatalos jegybanki adatokon alapuló – elemzéséből.

A lényeg fél percben:

  • Három hónap alatt az új lakáshitelek összege túllépte 200 milliárd forintot, ez 18 százalékos növekedésnek felel meg.
  • Az új lakáshitelek többségénél 5-10 évre fix törlesztőrészletet választottak az adósok, a szóban forgó piaci konstrukciók aránya így közel 60 százalékos. Az 5-10 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege pedig egy év alatt 194 százalékkal emelkedett.
  • A money.hu online lakáshitel-kalkulátorával végzett számítások 90 százaléka pedig valamelyik fix törlesztésű konstrukcióra irányult az idén.

Túl a 200 milliárdos határon

A jó márciusi eredménynek köszönhetően az első negyedévben kötött lakáshitel-szerződések összege átlépte a 200 milliárd forintos határt. Egész pontosan összesen 201,1 milliárd forintnál tartott a piac, ez pedig 18,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzpiaci szakértője kiemelte: 

Az első negyedévben elért közel 20 százalékos növekedés azért is jelentős, mert már 2018 első három hónapjában is eleve nagy volt a hitelfelvételi kedv.

Még nagyobb fölénybe kerülhetnek a fix kölcsönök

Az új lakáshiteleknél most már túlnyomó többségben vannak a több mint 1 évre fix törlesztést garantáló, biztonságos konstrukciók. Az első negyedévben megkötött lakáshitelek közel 60 százalékánál pedig 5-10 évre rögzítették a törlesztéseket a hitelesek. A szóban forgó lakáshitelek összértéke 118 milliárd forint volt, ami egyúttal azt jelenti, hogy az 5-10 évre fixált lakáshiteleknél 194 százalékos volt az éves növekedés.

A 10 évnél hosszabb ideig fix törlesztést garantáló lakáshitelek aránya az idén több mint 10 százalékos volt, az 1 és 5 év közötti időszakra rögzített lakáshitelek részesedése 26 százalékot tett ki.

Ezekből látható az is, hogy a legrizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek piaci aránya az új kölcsönöknél elenyésző, 5 százalék alatti

– emelte ki Trencsán Erika.

A leendő hitelesek is a biztonságot tartják szem előtt, ezt mutatja, hogy a money.hu online lakáshitel-kalkulátorában idén elvégzett kalkulációk 90 százaléka valamelyik fix törlesztésű lakáshitelre irányult.

Trencsán Erika pozitívan értékelte, hogy a jegybank a Magyar Bankszövetséggel közösen kampányt indított annak érdekében, hogy a lakáshitellel rendelkező közel 130 ezer háztartás a meglévő változó kamatozású kölcsönét fix kamatozásúra váltsa. Remélhetőleg sokan élnek majd a lehetőséggel, érdemes a futamidő végéig kérni a kamatok rögzítését, ebben az esetben ugyanis teljesen kiküszöbölhető a kamatkockázat. Azaz a piaci kamatok esetleges emelkedésétől függetlenül a törlesztőrészlet ugyanannyi marad.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...