Kövesse Facebook oldalunkat!

Rekordot hozott a múlt év a lakossági hitelezésben az MNB legfrissebb, 2018-as évet összegző adatai szerint. A lakáshitel és a személyi kölcsön volt a két legnépszerűbb konstrukció, ezekre összesen 1301 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankokkal a lakossági ügyfelek. Egy évvel korábban – 2017-ben – az új személyi kölcsönök és lakáshitelek összege 955 milliárd forintra rúgott, így a 2018-as eredmény 36 százalékos növekedésnek felel meg és egyben az elmúlt 10 év legmagasabb értéke és hatszorosa a 2013-ban elért szintnek.

Kamatkockázat: van tér a javulásra

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője közölte, hogy az új lakáshitelek összege 850 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékos bővülést jelent. A személyi kölcsönök összege 46 százalékkal 451 milliárd forintra nőtt. A tavalyi adatokból látszik, hogy az új hiteleknél a biztonságos, kiszámítható fix kamatozású lakáshitelek kapták a főszerepet. Az új személyi kölcsönök közel 80 százaléka garantál legalább egy évig fix törlesztőrészletet. A lakáshiteleknél pedig 84 százalékos az arány.

Mindenképpen kedvező, hogy az új hiteleknél masszív fölényben vannak a fix kamatozású konstrukciók. Ugyanakkor a lakáshiteleknél a legbiztonságosabb, legalább 10 évig fix törlesztést nyújtó konstrukciók aránya alacsony, közel 8 százalékos, márpedig hosszú távon ezek nyújtanak teljes védelmet a kamatkockázat ellen.

– emelte ki Trencsán Erika.

Maradhat a növekedés

Hosszabb távon gondot jelenthet, hogy a már meglévő, azaz 2018-nál előbb felvett lakáshiteleknél még mindig többségben vannak a változó kamatozású konstrukciók, amelyeknél a törlesztőrészlet 3-12 hónapon belül változhat, a piaci kamatok emelkedése esetében pedig növekedhet is.

Az érintettek az esetleges kamatemelkedéssel szemben úgy védekezhetnek, hogy egy új, lehetőleg a futamidő végéig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelre cserélik a mostani lakáshitelüket.

– tanácsolta Trencsán Erika.

A bankok közötti fokozott verseny miatt mind az új hiteleknél, mind a változó kamatozású hitelek fix kamatozásúra történő cseréjénél érdemes a lehető legtöbb bank ajánlatát megnézni, mert jelentősek lehetnek az eltérések. Trencsán Erika közölte hogy nem csak a saját bank konstrukcióit kell megnézni, hanem a többi bankét is, mert jó eséllyel mindig akad kedvezőbb ajánlat, amelyeknél alacsonyabb a teljes hiteldíjmutató, így a havi törlesztőrészlet összege is kisebb, nem beszélve a teljes visszafizetendő összegről.

A BankRáció.hu szakértői szerint a lakossági hitelpiacon idén is folytatódhat a bővülés, részben a nettó keresetek emelkedése és a jelenlegi alacsony kamatok miatt, de az emelkedő ingatlanárak is hozzájárulnak a hiteligények növekedéséhez.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...