Kövesse Facebook oldalunkat!

Januártól átlagosan 4,7 százalékkal, mintegy 900 koronával (11 160 forint) emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban – közölte Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter a kormány szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A nyugdíjak stabil része az átlagbér eddigi 9 százalékáról tízre emelkedik. A kormány saját hatáskörében ezt az alapösszeget 300 koronával mindenkinél megemelte, így a nyugdíj ezen része januártól 3270 koronára (40 548 forint) emelkedik. Ez az összeg mindenkinél egyforma.

A korábbi jövedelem és a ledolgozott évek száma alapján meghatározott összeg, 3,4 százalékkal fog januártól emelkedni. Ez átlagosan több mint 300 koronás (3720 forint) emelést jelent.

Csehországban a nyugdíjakat minden évben a reáljövedelem növekedése felének megfelelő arányban emelik. Ez a nyugdíjtörvény közelmúltban történt módosítása után sem változik.
Az idei első negyedév végén a nyugdíjak átlagértéke 11 784 koronát (146 122 forint) tett ki, a férfiak és a nők átlagnyugdíja közötti különbség mintegy 20 százalék a férfiak javára.

A cseh nyugdíjalap idén júniusban mintegy 2,4 millió öregségi nyugdíjat, 421 ezer rokkantsági nyugdíjat és 68 ezer özvegyi nyugdíjat folyósított. Az első hat hónapban a kifizetett nyugdíjak összege meghaladta a 213 milliárd koronát (2641,2 milliárd forint).

Az idén a nyugdíjakra 424,2 milliárd koronával számol a cseh költségvetés. A kormány által most jóváhagyott jövő évi költségvetési javaslat 461,3 milliárd koronával számol.

A 85 év feletti nyugdíjasok nyugdíja további havi ezer koronával (12 400 forint) növekszik.
A belügyi és a védelmi tárcák saját alkalmazottaik számára külön nyugdíjrendszereket működtetnek.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...