Kövesse Facebook oldalunkat!

Megkezdődött szombaton Budapesten az Aquincumi Múzeumban a Múzeumok éjszakája programsorozat, amelyen országszerte kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal is várják az intézmények a látogatókat.

Megkezdődött az idei Múzeumok éjszakája

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az esemény hivatalos megnyitóján hangsúlyozta, hogy a tizenhatodik alkalommal megrendezett programsorozaton immár 420 közgyűjtemény 2200 programot kínál.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez az egyedülálló esemény a muzeológusok, múzeumi dolgozók több hónapos munkájával, valamint más kulturális intézmények és művészeti együttesek összefogásával valósult meg.

A programok közül kiemelte a Mezőgazdasági Múzeumban látható kaszkadőrbemutatót, amely a Fővárosi Nagycirkusz együttműködésével jött létre. Celldömölkön a Vulkánpark Látogatóközpont, míg a budapesti Elektrotechnikai Múzeumban izgalmas, innovatív tárgyak várják a látogatókat – tette hozzá.

„Ilyenkor kinyílnak a vitrinek, ilyenkor megelevenednek a hangszerek, meg lehet fogni a tárgyakat, és azokat az embereket, akik különben nem járnak múzeumba, akik nem kultúra fogyasztók, azokat is el tudjuk csábítani”

– hangoztatta az államtitkár.

A fővárosban idén is egységes karszalaggal lehet minden helyszínt és programot látogatni

A karszalagokkal ingyenesen használhatóak a BKK hét útvonalon közlekedő múzeumi körjáratai. „Mivel most fél Budapest le van zárva, azt üzenjük a fővárosiaknak, hogy használják a BKK járatait” – hangsúlyozta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendezvény idei fővárosa Pécs, ahol tizenkét helyszínen mintegy száz programra várják a látogatókat.




Az idei eseménysorozat kapcsolódik a családok évéhez is 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: az idei eseménysorozat a családok évéhez is kapcsolódva alakította ki programjait. Az összes programnak mintegy 30 százaléka köthető a családok évéhez, országszerte összesen 632 esemény kapcsolódik az idei kiemelt tematikához – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a családok éve nem csak új támogatási formákat jelent a családok számára, hanem sok színes programot is. Az év eleje óta nagyjából 200 ezren vettek részt a családok éve különféle programjain, több mint 400 rendezvényt szerveztek országszerte.

„A család és kultúra nagyon szorosan összekapcsolódik egymással, ma már a kulturális programok az egész család számára kínálnak kikapcsolódási és tartalmas időtöltési lehetőséget”

– hangoztatta az államtitkár.

Programajánló

A Múzeumok éjszakája programjai közül kiemelte a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum családi kincskereső programját, a Kiscelli Múzeum épületsétáját és zseblámpás kriptatúráját, amelyek egyaránt érdekes szórakozást nyújthatnak a gyerekek számára.

A Magyar Nemzeti Múzeumban családi betűkereső, míg a Mesemúzeumban kalandpálya és rendhagyó kiállítás várja az érdeklődőket. Az Országos Széchényi Könyvtárban pedig Széchényi-kód címen játékos nyomozásra nyílik lehetősége a családoknak – sorolta a programokat az államtitkár.

Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park igazgatója hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakáján tekintheti meg először a közönség a nemrég helyreállított és átadott Mithrász-szentélyt, a programokat is e téma köré csoportosították. Szombaton éjjel kettőig fáklyás tárlatvezetés, állatcsonttal foglalkozó régész állatcsont kirakós bemutatója, koncertek, csillagászati bemutató és ökörsütés várja a látogatókat. A programsorozatot egy római kori temetkezési bemutató zárja – tette hozzá az igazgató.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...