Kövesse Facebook oldalunkat!

Kiemelkedően sikeres tesztidőszakot követően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 70 milliárd forint keretösszeggel, MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. elnevezéssel hirdet hitelprogramot elsősorban olyan vállalkozások számára, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez.

A hitel – 1 millió forinttól akár 100 millió forintig – a programban résztvevő Pénzügyi Vállalkozásoknál igényelhető, melyeket az MFB pályázat útján választ majd ki.  

A kísérleti programra épülő új, saját forrású hiteltermék elindításáról döntött az MFB

Az MFB kísérleti jelleggel 2017-ben hirdette meg az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukciót olyan mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, melyek a jelenlegi piaci körülmények között valamely oknál fogva (pl. magasabb kockázati profil, alacsonyabb igényelt hitelösszeg) nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel jutnak forráshoz.

  • A március végén lezárult kezdeményezés nagyon kedvező fogadtatásra talált, a lebonyolításban részt vevő pénzügyi vállalkozások visszajelzései alapján jelentős forrásigény mutatkozik azoknak a vállalkozásoknak a részéről, melyek vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni.
  • A sikeres program értékelését követően ezért az MFB a kísérleti programra épülő, új, saját forrású hiteltermék elindításáról döntött.

Cél a KKV-k ösztönzése kedvezményes kamatozású források biztosításával

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. összesen 70 milliárd forint keretösszeggel áll a vállalkozások rendelkezésére. E Program elsődleges célja, hogy a KKV szektorba tartozó, (nem agrár) vállalkozások versenyképességének fenntartását, fejlődésük folyamatosságát kedvezményes kamatozású forrás biztosításával ösztönözze és segítse elő.




1-től akár 100 millió forintig, maximum 6-10 éves futamidőkre

  • Az igényelhető hitelösszeg 1 millió forinttól – a hitelcél és a hitelfelvevő képességeinek függvényében – akár 100 millió forint is terjedhet.
  • A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel) esetén akár 10 év is lehet, míg önálló forgóeszközhitel esetén 6 év a maximum.
  • A teljes finanszírozás mértéke beruházási hitelnél nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90%-át általános csekély összegű (deminimis) támogatás esetén, illetve 75%-át regionális beruházási támogatás esetén.
  • Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum 10%-a.

Ingatlan beruházáshoz, tárgyi eszköz beszerzéséhez vagy forgóeszköz finanszírozáshoz

A hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlan beruházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéshez, a beruházáshoz kapcsolódó, vagy önálló forgóeszköz finanszírozáshoz (nem rulírozó, illetve immateriális javak beszerzésére (a termékleírásban foglalt feltételek mentén).

A hitelkérelmet kizárólag a Programban résztvevő pénzügyi vállalkozásokhoz lehet benyújtani

A pénzügyi vállalkozások listáját az MFB a honlapján (www.mfb.hu) teszi közzé, a pályázat lezárultát követően.

  • A pénzügyi vállalkozás egyes, nem kizárólag hitelintézeteknek fenntartott pénzügyi szolgáltatások végzésére feljogosított pénzügyi intézmény.
  • A pénzügyi vállalkozásokon hatékonyan finanszíroznak olyan vállalkozásokat, illetve beruházásokat melyek a kereskedelmi hitelintézetek számára kockázatosak, vagy méretükből fakadóan nem hitelezhetőek.



A refinanszírozási kölcsönszerződés és hitelszerződés megkötésére jövő év február végéig van lehetőség

A Program termékdokumentációja, feltételrendszere és részletes információi a www.mfb.hu oldalon elérhetőek.

Hitelfelvevő lehet minden olyan magyar KKV, amely nem agrár besorolású, és megfelel a vonatkozó Termékleírásban foglalt egyéb igénybevételi feltételeknek.

Nyitókép: Pexels

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...