Kövesse Facebook oldalunkat!

Csúcson van a magyar gazdasági növekedés, az első negyedéves GDP-bővülés 5 százalék körül lehetett – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője hétfőn Budapesten a hitelintézet elemzői tájékoztatóján.

4 százalékos GDP bővülést vár az idei évre a Raiffeisen Bank

A GDP növekedésében erősödhet a lakossági fogyasztás és a beruházások szerepe. Török Zoltán szerint az első negyedév után „a növekedésben már csak lefelé vihet az út”. A Raiffeisen Bank egyébként 4 százalék körüli GDP-bővülést vár az idei évre.

A vezető elemző szerint az euró/forint árfolyam 310-315 forint körül mozoghat egész évben, az infláció 2,3-2,4 százalék lehet.

Nincs ok aggodalomra a pénzforgalmi hiány miatt

Török Zoltán kifejtette: az első negyedévben az államháztartásban a pénzforgalmi hiány ugyan megugrott, de ennek GDP-arányos mértéke szinte minden előző választási év első negyedévében ugyancsak magas volt. Így 2010-ben, 2014-ben is ez zajlott le, később csökkenő tendenciát mutatott a hiány, így különösebben nincs ok aggodalomra. Úgy ítélte meg, hogy az államháztartási hiány idén a 2-2,5 százalékos tartományban marad.

A nettó export bővül, aminek a külső, európai üzleti környezet is kedvez, emellett pozitív jelenség, hogy az export növekedésében nemcsak az autóipari cégek kivitele játszik fontos szerepet. A növekedés alakulásában fontos az is, hogy az építőipar „kirobbanó formában van”, megnőtt a kiadott építési engedélyek száma – mondta az elemző.

Segítheti a növekedést a jegybank monetáris politikája is

  • Véleménye szerint a következő két évben sem éri el a hazai infláció a célnak tekintett 3 százalékos szintet.
  • A hazai magas növekedési trendet támogatja továbbá, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB)tevékenységében megmarad az együttműködés, a gazdaságpolitika alakításában segítik majd egymást.
  • MNB-ben sok olyan tanulmány, elképzelés született a közelmúltban, amely a kormány gazdaságpolitikájának része lehet.



Felfuthat a banki hitelezés, akár felminősítések is várhatók

A vezető elemző szerint a következő években a banki hitelezés felfutása a gazdasági növekedés egyik pillére lehet, 2020-ig a bankok hitelállományában jelentős bővülés következhet be.

A makrogazdasági folyamatok kedvező alakulása újabb felminősítéseket eredményezhet, ez olcsóbbá teszi majd az államadósság finanszírozását.

– jegyezte meg.

Könnyítésre számítanak az adózás terültén is

Török Zoltán számít arra is, hogy az adózás terén bekövetkező változtatásokkal segítik majd a hazai vállalkozások, köztük a kis- és közepes cégek tevékenységének bővülését, a következő években az ország versenyképességének erősítése kerül a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek fókuszába.

Kérdésre elmondta: az MNB első alapkamat-emelése csak 2019 végén várható.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...