Kövesse Facebook oldalunkat!

Az egészség a legnagyobb értékünk, amit sokszor csak akkor értékelünk, ha átmenetileg elveszítjük. Amíg minden rendben van a szűrővizsgálatokat és kivizsgálásokat tehernek éljük meg, mivel van egy másik óriási kincsünk is: az idő. Az okostelefonok világa mellé okos egészségügyi megoldások dukálnak: terítéken a magán egészségbiztosítási kínálat – a Biztosító Magazin olvasóinak Kali József, személyes pénzügyi és biztosítás tanácsadó segít eligazodni.

A cikksorozat előző részében áttekintettük a nyugdíjbiztosítási lehetőségeket és írtunk több okos megoldásról is, amikről ide kattintva olvashat bővebben.

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy addig jó, amíg nem látnak kórházat. Mit kockáztatunk valójában, ha nem szánunk időt a megelőzésre?

Egy átlagos balesetnek/betegségnek három vesztesége lehet:

  1. Anyagi veszteség: A diagnosztizáláshoz szükséges minőségi orvosi vizsgálatok elvégzése – egy komolyabb, összetettebb probléma esetén – jelentős anyagi terhet róhat az ember vállára.
  2. Kieső jövedelem: Aggasztó lehet a munkaképtelenség miatt elmaradó jövedelem pótlása is, hiszen a táppénz sosem pótolja teljes mértékben a kieső fizetést, így lehetnek olyan dolgok, amikről átmenetileg le kell mondani, nem is beszélve az ilyenkor jelentkező extra kiadásokról.
  3. Érzelmi veszteség: Az előző kettőből – szinte magától értetődően – következik a mentálisan rossz állapot. Amennyiben érzelmileg nem vagyunk a toppon, azzal hosszú távon más betegségek kialakulását is kockáztatjuk.

A kieső jövedelem problémáját sokan nem érzik, pedig nem légből kapott dolog. Vannak olyan szakmák, ahol akár egy „egyszerű” csonttörés is kivesz a munka alól, így okozhat komoly – akár milliós nagyságú – anyagi veszteséget.

Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy akkor ugrik meg jelentősen az érdeklődés az egészségbiztosítás iránt, ha már bekövetkezett a baj. A magánegészségügyi szolgáltatások a megelőzésre, a prevencióra ösztönöznek: az a céljuk, hogy idejekorán kiszűrjék a problémákat.

– hívja fel a figyelmet Kali József, személyes pénzügyi és biztosítási tanácsadó.

A tapasztalat tehát az, hogy az egészségügyi kiadásokra nem szoktunk elkülöníteni fedezetet, ezért kapóra jöhet, ha rendelkezünk valamilyen egészség– és balesetbiztosítással. Kevesen tudják, hogy amennyiben nem történik káresemény, a kármentességi bónusszal még vissza is kaphatunk a befizetett díjakból, így ha odafigyelünk magunkra, anyagi előnyünk is származhat.

A magánegészségügyi szolgáltatások zömének célja, hogy idejekorán kiszűrjék a problémákat – magyarázza Kali József, személyes pénzügyi és biztosítási tanácsadó. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Amikor rászánjuk magunkat a szűrésre – vagy ha már diagnosztizálnak valamit és terápiára van szükség – biztosan belefutunk a várólistába. Miért és hogyan alakulnak ki a várólisták?

Az egészségügyi intézmények gazdálkodásában – a szakágakra és az elvégzendő vizsgáltokra lebontva – be van osztva, hogy mire mekkora keretet használhatnak fel.

  • Az intézmények el vannak látva ugyan eszközparkkal – sokszor még a legmodernebb gépekkel is – viszont a szűk keresztmetszetet nem feltétlenül egy adott eszköz műszaki kapacitása jelenti: anyagilag van megszabva, hogy egy berendezést mennyiszer tudnak üzemeltetni.
  • Azaz, hiába lehet egy géppel napi húsz vizsgálatot elvégezni, ha csak tízre van forrás – amikor alulfinanszírozottságról beszélünk, részben ezt értjük alatta.

Jelenleg több mint húszezer ember vár valamilyen műtéti ellátásra – a típusától függően -hosszabb vagy rövid ideig. Korábban is kellett várni, de mióta van várólista mindenki számára nyilvános, hogy mennyit. Sok betegnek – a várólista átláthatósága ellenére – az a tapasztalata, hogy az állami egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, és ezt bizony sokan a saját bőrükön tapasztalják.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkő (NEAK) weboldalán megtekinthető a várólisták aktuális állapota. Mindenki láthatja, hogy egy adott vizsgálatra éppen hány fő várakozik.

– magyarázza Kali József.

Sajnos nem ritka, hogy hónapokat kellett várni már egy egyszerűbb – pl. mandulaműtétre is (akár 105 napot). Egyes különleges vizsgálatokra azonban, pl. szürkehályog műtétre 343 napot, térdprotézis műtétre pedig akár 702 napot is vesztegelhetünk – bizonyos intézményekben pedig már csak 2019-2020 évekre van időpont. Az alulfinanszírozottság sajnos olyan helyzetet is teremtett, hogy egyes kórházakban különböző szakágakat kellett megszüntetni vagy az eszköz, vagy az orvoshiány miatt. Napjainkban a nővérhiány is komoly gondokat okoz.

A magánegészségügyi rendszerben nincsenek várólisták, a betegek rövid határidőre kapnak időpontokat a különféle szűrővizsgálatokra – mondja Kali József. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Hiába van Magyarországon kiváló orvosképzés és ismerik el nemzetközi szinten is a magyar orvosokat, az orvoskivándorlás ma is jelentős problémákat okoz. Aki viszont itthon szeretne sikeres lenni, a magánegészségügyben történő karrierépítés jelentheti számára az előrelépés lehetőségét. Mivel a magánklinikán rendelő orvosok is kiváló szakemberek, így egyre több beteg vállalja, hogy egyes vizsgálatokat ott végeztet el – vállalva az alkalmanként fizetendő összeget, holott a társadalombiztosítási járulékot is megfizetik.

Ez is érdekelheti:

A magánkórházak partnerei között sok a vállalati ügyfél, egyéni vállalkozó vagy épp KKV. Miért népszerűek a magán egészségbiztosítási szolgáltatások a vállalkozói szférában?

A multinacionális vállalatoknál dolgozó – főleg fiatalabb korosztály – jelentős része már képet kaphatott a magánegészségügyi szolgáltatási rendszerről. A multicégek ugyanis évente küldik munkaegészségügyi szűrővizsgálatokra a dolgozóikat, ezeket a vizsgálatokat pedig általában magánklinikákon szokták elvégezni.

  • Mivel ma már nagyon drága a betegségek kezelése, ezért előtérbe került, hogy preventív szűrésekkel próbálják megelőzni a betegségek kialakulását. Így egyrészt nagyobb a gyógyulás esélye, másrészt kevesebb költséget jelent minden fél számára.
  • Tekintve, hogy az egészség nagyban befolyásolja a cég produktivitását és ezáltal a profitját is – a magánegészségügyi csomagokat lojalitást növelő tényezőként is alkalmazzák, illetve a toborzás során is mágnesként hat.
  • 2014-től a munkaadók adó- és járulékmentesen juttathatnak magánegészségügyi szolgáltatást a dolgozóknak, de van, aki a nettó bére terhére is hajlandó erre áldozni, hiszen elfelejthetik a várólistát és a hálapénzt.

A magánegészségügyi rendszer a versenyszféra számára nagyon egyszerű, transzparens és költségként is elszámolható okos egészségügyi megoldásokat nyújt.

– magyarázza Kali József.

A multi cégek mellett persze gyakori, hogy a hazai vállalkozói rétegben – KKV-k, egyéni vállalkozók – is kezdik felfedezni a magánegészségügyi szektor által kínált megoldásokat, és egyre növekvő mértékben alkalmazzák ezt, mint juttatási formát. A dolgozóknak így lehetőségük van kipróbálni, hogy milyen határidőre bejelentkezi egy modern egészségügyi intézménybe, nem kell kivenni szabadnapot a preventív szűrésekre sem és tervezhetővé válik a gyógyulási folyamat is. Lelkileg borzasztóan fontos érzés ad, amikor papírunk is van arról, hogy egészségesek vagyunk.

Biztosítási szakértő

Mennyire érik meg a magánegészségügyi szolgáltatások azoknak, akik magánszemélyként szeretnék ezeket igénybe venni?

Egy betegség esetén a napok is számítanak, hisz egy gyors és pontos diagnózis a gyógyulást és a költségeket is jelentősen befolyásolja. Az állami egészségügy keretei között sajnos előfordulhat, hogy elnyúlik a kórmegállapítás időtartama és nem látható a különféle vizsgálatok vége, ez pedig bizonytalanságot és dilemmákat okoz.

A megváltozott egészségügyi állapot esetében, ha korábban gondos ügyfélként a biztosítási portfóliónkba egészségbiztosítást is spájzoltunk, akkor legalább nem terhel bennünket az orvosi ellátás költsége, így a lelki terheinkkel könnyebben megbirkózunk.

– említi Kali József.

Ilyen esetben minél hamarabb szeretnénk tehát tudni, hogy mivel nézünk szembe, és mindezért sokan vannak, akik anyagi áldozatot is készek vállalni

Biztosítási szakértő - Kali József
Az egészség a szerencsénk. Ilyen esetben minél hamarabb szeretnénk tehát tudni, hogy mivel nézünk szembe – mondja Kali József. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Aki szeretne magánegészségbiztosítási csomagot az állami mellé, miből tud ma választani? Milyen tippeket tud adni az érdeklődőknek? Létezik-e okos és hatékony megoldás?

Fix havidíjért cserébe akár „magán TB”-t is kaphatunk, előre kiválaszthatjuk, melyek azok a szolgáltatások, amiket igénybe szeretnénk venni: járóbeteg kezelés, bővített diagnosztika, preventív szűrések, magánkórházi ellátás stb. Egyszóval érdemes alaposan körülnézni, hogy milyen megoldások érhetők el. A választás során a kizárásokat és az esetleges limiteket mindenképp tartsuk szem előtt. Van néhány olyan tulajdonság, ami a legtöbb magánegészségügyi csomagban megtalálható, ezek – a teljesség igénye nélkül – a következők:

  • Kiemelt betegirányítás: Egészségügyi probléma esetén egy központi telefonszám felhívásával rögtön minden a beteg rendelkezésére áll. Tehát ha az ügyfélnek bármilyen egészségügyi panasza van, vagy orvosi segítségre van szüksége, akkor rögtön biztosítják számára a legideálisabb intézményt és orvost, valamint a kezeléshez szükséges anyagi fedezetet. Nincs kiszolgáltatottság érzés.
  • Gyógyszerköltségek fedezése: Az ilyen csomagokban a biztosítás a gyógykezeléshez szükséges gyógyszerek költségét is fedezi. Ezek a fajta csomagok a „magán TB” nyugalmát adják a beteg és a családja számára, hiszen ha gyógyászati ellátásra szorulna annak a költségei már rendezve vannak.
  • Kezelés külföldön: Vannak olyan csomagok, amelyek lehetővé teszik a külföldi gyógykezelés lehetőségét is, ilyen esetekben pl. magyar nyelvű call-centert is biztosítanak.
  • Második orvosi vélemény: Bizonyos – Magyarországon kevésbé ismert – betegségek esetén lehetőség van nemzetközi második orvosi véleményre, aminek birtokában a külföldi diagnózisok alapján a beteg idehaza is meg tudja kapni a minőségi és a legrövidebb gyógyulási időt garantáló kezelést.

A magánklinikai biztosítási csomagok választásakor a kizárásokra és a limitekre érdemes figyelmet fordítani. Aki jól összerakott egészségbiztosítási csomagot szeretne, mindenképp forduljon szakemberhez

– ajánlja Kali József.

Egészségbiztosítási szakértő - Kali József
A magánklinikai biztosítási csomagok választásakor a kizárásokra és a limitekre érdemes figyelmet fordítani. Aki jól összerakott egészségbiztosítási csomagot szeretne, mindenképp forduljon szakemberhez – ajánlja Kali József.  | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Hol vannak a kiskapuk, a buktatók? Mi az, amit semmi esetre se hagyjunk figyelmen kívül, ha magánegészségügyi csomagban gondolkodunk?

Alapvetően embere válogatja, hogy kinek-kinek melyik egészségbiztosítási csomag a megfelelő. Ehhez tisztában kell lenni az ügyfél egészségi állapotával. Ha pusztán csak díj alapján választunk egy kedvező vagy akár akciós díjú csomagot, könnyen előfordulhat, hogy – egy nagyon kedvezőnek tűnő szolgáltatási csomag esetében – pont a bővített ellátásnál alkalmazott limit miatt kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy csak részben fogja fedezni a kiadásainkat.

Egyes gyógykezelések ára a csillagos egekben van

Amennyiben igénybe kell venni pl: egy onkológiai vizsgálatnál alkalmazott PET/CT szűrést, akkor ez az egyetlenegy vizsgálat, akár 380 ezer forintba is kerülhet. Viszont ez az egy vizsgálat mutatja ki az akár már néhány milliméteres rosszindulatú elváltozásokat is. Egyes gyógykezelések ára a csillagos egekben van, ami így komoly anyagi terhet róhat a családi kasszára. Ilyen esetekben egy egészségbiztosítás remek megoldást tud kínálni.

Az egészség a szerencsénk. Egy betegség esetén minél hamarabb szeretnénk tudni, hogy mivel nézünk szembe.

– zárja gondolatait Kali József

Ez is érdekelheti:

Kali József NÉVJEGY

Személyes pénzügyi tanácsadó, pénzügyi coach. 21 éve foglalkozik pénzügyi és biztosítási tanácsadással, több mint kétezer háztartással tart fenn szoros kapcsolatot.
Több, mint 10 éve tagja az Egymillió Dolláros Kerekasztalnak, mint független és nemzetközi szervezetnek, melynek tagjai kivételes szakmai tudásukról, szigorú etikai normáikról tesznek tanúbizonyságot.
Segítséget nyújt a személyes és családi pénzügyek megtervezésében; a hosszú távú stabil jövő megalapozása érdekében tanácsokkal segít kialakítani a jövedelmek okos elosztását és a kiadások visszafogást.
Ügyfeleivel még évek múltán is folyamatos bizalmi kapcsolatot tart fenn, mivel az emberi életút során jelentkező tipikus anyagi problémákra, kihívásokra (pl. lakásvásárlás, tanulás, egészség, nyugdíj stb.) is személyre szabott megoldásokat kínál.

(x) Szponzorált tartalom, a cikk megjelenését a JOE Bt. támogatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...